Een passief huis : Hoe werkt het ?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
21 januari 2021

Passieve huizen

Een passiefhuis is een zeer energiezuinig gebouw met gegarandeerd winter- en zomercomfort.

passief huis

Tijdens het grootste deel van het jaar kan de woning op kamertemperatuur blijven zonder een klassiek verwarmingssysteem te gebruiken. Bij de meest extreme buitencondities is er wél een actieve verwarmingsbron nodig. Die is echter zeer klein. De warmtevraag kan bijvoorbeeld opgevangen worden door het plaatsen van een kleine radiator of convector in de leefruimte of badkamer. Aangezien er dus bijna niet meer actief wordt verwarmd, spreekt men van een ‘passief’ gebouw of ‘passiefhuis’.

De jaarlijkse energievraag voor ruimteverwarming en koeling moet in een passiefhuis beperkt blijven tot 15 kWh/m². Dit stemt overeen met 1,5m³ gas of 1,5 liter stookolie per m².

Om een passiefhuis te realiseren is een integraal ontwerp nodig met vier belangrijke stappen: isoleren, lekverliezen beperken, warmtewinsten optimaliseren en ventileren. Hierdoor is er steeds voldoende gezonde lucht en is er nooit koude tocht. Aangenaam in de winter, lekker koel in de zomer.

Stap 1: maximaal isoleren


Een goede isolatie is zonder twijfel de beste investering bij zowel nieuwbouw als renovatie. Zonder isolatie zou al de warmte in je huis simpelweg verloren gaan. Hoe beter geïsoleerd, hoe lager het warmteverlies via vloer, muur en dak. Je bespaart dus op het energieverbruik én op je energiefactuur.

Doorgaans is er zo’n 15 à 25 cm isolatie nodig in de vloer, 15 à 35 cm in de muren en 20 à 40 cm in het dak. De ramen bestaan uit drievoudige beglazing met thermisch onderbroken schrijnwerk. Daardoor voel je geen koudestraling als je dicht bij het raam zit.

Stap 2: lekverliezen beperken


Als we isolatie zien als een warme, wollen trui, dan is luchtdichtheid een windjack die de woning beschermt tegen koude wind en tocht. In veel woningen verdwijnt de warmte letterlijk door kieren en spleten. Ongecontroleerde luchtlekken zorgen voor een slecht geventileerde binnenruimte, de verspreiding van geuren en verontreinigingen, schimmelvorming,…

Bij een passiefhuis wordt dus extra aandacht besteed aan de luchtdichting, in combinatie met een goede ventilatie. Dat vraagt natuurlijk wat aandacht in de planning, uitvoering en controle van de bouwwerkzaamheden, en een logische keuze van materialen, bouwtechnieken en dergelijke. Een goede vakman kan een gebouw gemakkelijk luchtdicht maken.

Stap 3: passieve warmtewinsten


Om het verwarmingsverbruik in een passiefhuis te beperken, moeten niet alleen warmteverliezen vermeden worden, maar moet ook de warmtewinst zo groot mogelijk worden gemaakt. Een passieve warmtewinst is de warmte die in een binnenruimte ‘gratis’ binnenkomt en dus niet via een verwarmingssysteem wordt gegenereerd. Het grootste deel van die warmte is afkomstig van de zon.

Maar ook elektrische apparaten en de bewoners geven extra warmte af. In een passiefhuis wordt superisolerend glas geplaatst, dat toch een grote zontoetreding toelaat. Zo vangen de ramen tijdens het stookseizoen meer warmte op van de zon, dan dat ze verliezen. Een goed geplaatste zonwering voorkomt oververhitting in de zomer.

Stap 4: luchtkwaliteit waarborgen door ventilatie


De ventilatie wordt continu mechanisch gestuurd waardoor de luchtkwaliteit steeds optimaal is. Balansventilatie verlaagt ook de kans op condensatie of schimmelvorming en garandeert voldoende luchttoevoer voor gebruikers en verbrandingstoestellen.

In de winter wordt koude verse lucht in de warmtewisselaar voorverwarmd door de uitgaande vervuilde lucht. Tijdens de zomer wordt via een bypass de warmteterugwinning omzeild. Zo wordt de verse lucht niet langer opgewarmd.

Stap 5: hernieuwbare energie


Doe eerst wat je later moeilijk of niet kan verbeteren. Stel zonnepanelen, zonneboilers of andere investeringen dus uit tot later en zorg eerst voor goede isolatie, luchtdichting, ventilatie en passieve warmtewinsten. Pas dan wordt hernieuwbare energie economisch zeer interessant.

Dit artikel delen

Suggesties voor u