Een stadswoning kopen: een goed idee?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
8 januari 2021

De belangrijkste voor- en nadelen van een stadswoning op een rijtje

Wonen is de stad is erg aantrekkelijk, je bent immers steeds vlakbij de leukste caf√©s, restaurants en bioscopen. Maar uiteraard zijn er ook verschillende nadelen verbonden aan wonen in de stad, denk maar aan de hoge prijzen of het straatlawaai. Dankzij deze nuttige tips kom je te weten waar je op moet letten voordat je een stadswoning koopt

stadswoning

Hogere prijzen voor woningen in de stad

Een stadswoning is een stuk duurder dan een woning op het platteland. Vooral in grote steden zoals Antwerpen en Brussel kunnen de woningprijzen flink oplopen. Kleinere steden zijn een meer budgetvriendelijke optie.

Het is ook belangrijk om na te gaan hoe de prijs van de grond zich verhoudt tot de prijs van het gebouw. Op een standaardlocatie bedraagt de grondprijs ongeveer 20% van de totale kost. Hier zal dus vooral het gebouw zelf belangrijk zijn. Op toplocaties in het centrum van grote steden zal de grondprijs een veel groter aandeel van de totale kostprijs uitmaken. Op toplocaties in bijvoorbeeld Knokke loopt dit op tot zelfs 70%. Het is steeds belangrijk om goed te weten waar je exact voor betaalt.

Past een stadswoning in jouw toekomstplannen?

Ga na of een stadswoning wel past in je toekomstplannen. Wil je enkele jaren profiteren van de ambiance in de stad en je daarna buiten de stad settelen? Dan is het waarschijnlijk een beter idee om een stadswoning te huren. Aan een aankoop zijn immers verschillende kosten verbonden: het ereloon van de notaris, aktekosten, makelaarskosten en eventueel een gedeelte van de registratierechten dat niet overdraagbaar is. Dit geld zal je onherroepelijk kwijt zijn. Bovendien hoef je je in een gehuurde stadswoning geen zorgen te maken over bijvoorbeeld onvoorziene onderhoudskosten.

De locatie van je stadswoning is van groot belang

Elke stad is opgedeeld in wijken met vaak heel uiteenlopende eigenschappen. Bepaal dus vooraf in welke wijk je graag wil wonen. Kies je voor een centraal gelegen stadswijk, dan zit je steeds middenin het bruisende stadsleven. Vlakbij leuke caf√©s wonen is erg leuk als je wil uitgaan, maar weet dat diezelfde caf√©s ook kunnen zorgen voor geluidsoverlast. Een stadswoning in het centrum is relatief duur en meestal vrij klein. Houd er ook rekening mee dat je in het stadscentrum geregeld in de file zal staan. In een residenti√ęle stadswijk is het rustiger wonen, maar ontbreekt het echte stadsgevoel. Wandel een keertje rond in de stadswijken waar je eventueel een woning wil kopen, zo krijg je een goed beeld van de wijk, en wie weet kom je ook wel een bordje met ‚Äėte koop‚Äô tegen!

Dit artikel delen

Suggesties voor u