Een studentenstudio kopen : Een verstandige investering?

Geschreven door Logic-Immo.be
27 januari 2021

Heel wat mensen overwegen om te beleggen in vastgoed. Een van de vele mogelijke opties is de aankoop van een studentenstudio. Een interessante investering, zo lijkt het. Maar klopt dat ook? We zetten een aantal zaken op een rij.

bureau van een studentenstudio

Even een rekensommetje …

De kosten om een studentenstudio te huren kunnen aardig oplopen. Dat is zeker het geval als je meerdere studerende kinderen hebt of je kind een jaartje moet overdoen. Reken maar uit: met een gemiddelde huurprijs van zo’n 360 euro per maand voor een studentenkamer, ben je na vijf studiejaren al 21.600 euro kwijt. Voor een heuse studio met een eigen douche, toilet en kitchenette bedraagt de gemiddelde huurprijs 490 euro per maand, of 29.400 euro op vijf jaar tijd. Heb je twee studerende kinderen, dan zie je die bedragen zelfs nog verdubbelen.

Het lijkt dan ook helemaal geen gek idee om zelf een studentenstudio te kopen. Zo kunnen je kinderen gratis ‘op kot’ en eenmaal ze afgestudeerd zijn, kun je de studio verhuren aan andere studerende jongelingen. Op termijn zou je zo een mooi rendement kunnen realiseren.

Zelf een studentenstudio kopen?

Als je over voldoende financiële middelen beschikt, is het een optie om een volledig pand met studentenkamers te kopen. Weet wel dat je er dan ook heel wat taken bijkrijgt, denk maar aan het onderhoud van het studentenhuis en de opvolging van alle huurcontracten. Heb je daar weinig tijd voor of is je budget niet zo ruim? Een individuele studentenstudio kopen, is uiteraard ook een optie. Er zijn tal van bouwpromotoren die nieuwbouwstudio’s voor studenten aanbieden voor prijzen tussen de 90.000 en 135.000 euro voor een oppervlakte van 17 à 25 vierkante meter.

Enkele bedenkingen

Ben je je winst al aan het uitrekenen? Op zich kan een studentenstudio zeker een interessante investering zijn. Maar er zijn ook een aantal zaken die het rendement zullen drukken.

Allereerst moet je er rekening mee houden dat studenten een relatief kleine doelgroep vormen en dat steeds meer universiteiten en hogescholen zelf kwaliteitsvolle studentenstudio’s aanbieden. De voorbije academiejaren is het al meermaals voorgevallen dat er studio’s onverhuurd blijven. Als je in september nog geen huurder hebt gevonden, dan is de kans reëel dat je studio voor de rest van het academiejaar leeg zal staan. Gelukkig is dat risico vrij klein als je een recente, verzorgde en comfortabele studio aanbiedt. Ook de ligging is cruciaal: studio’s op wandelafstand van een hogeschool of universiteit liggen meestal uitstekend in de markt.

Daarnaast mag je ook de kosten die bij een studentenstudio komen kijken niet onderschatten. Behalve de aankoopprijs betaal je ook registratierechten – in Vlaanderen 10 procent, in Brussel en Wallonië 12,5 procent –  en notariskosten. Bovendien moet je als eigenaar van een studio in een groter studentencomplex elk jaar een bijdrage in de gemeenschappelijke kosten leveren.

Ten slotte roomt ook de fiscus een deel van je inkomsten af: als je een niet-gemeubelde studio verhuurt, dan word je belast op het geïndexeerde kadastraal inkomen van de kamer, verhoogd met 40 procent. Wel kun je het belastbaar inkomen verminderen met de intresten die je betaalt voor de lening die je eventueel hebt gesloten om de studentenstudio te kopen.

Verhuur je een gemeubelde studio, dan betaal je nog meer belastingen: de fiscus beschouwt dan 40 procent van het huurinkomen als roerend inkomen. Van dat bedrag mag je 50 procent in mindering brengen als forfaitaire kostenaftrek. Daarop betaal dan 15 procent belasting, plus de gemeentebelasting.

Nog even dit …

Besef ook dat studentenstudio’s meer te lijden hebben onder slijtage dan ‘gewone’ studio’s. Je studentenstudio na enkele jaren terug verkopen, zal allicht om meer vragen dan een likje verf. Het is dus helemaal niet zeker of je dan wel een meerwaarde zult realiseren. Veel zal ook afhangen van de vraag naar studentenstudio’s op dat moment.

Dit artikel delen

Suggesties voor u