Een tweede verblijf in Frankrijk: hoe zit dat juist?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
15 februari 2021

Belgen blijven dromen van ‘la douce France’

Dat de Belgen grote liefhebbers zijn van de charme van onze zuiderbuur, is al lang bekend. Een tweede woning kopen in Frankrijk, doen de Belgen dan ook al decennialang. Zo’n 55 000 Belgen zijn momenteel eigenaar van een tweede verblijf in Frankrijk. En volgens een gespecialiseerde Franse makelaar, neemt de interesse alleen nog maar toe. 

tweede verblijf in Frankrijk

Toegenomen interesse in een tweede verblijven

TWIN Properties is een Franse vastgoedmakelaar die zich vooral richt op de Opaalkust in het noorden van het land, de kuststreek rond Calais. De makelaar stelt de laatste maanden een toegenomen interesse vast van Belgen in Frans vastgoed. Hoewel tweede verblijven in het buitenland al enkele jaren aan een opmars bezig zijn – na een sterke daling na de crisis van 2008 – is deze hernieuwde interesse recenter en opvallender, merkt het bureau op.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van de toegenomen interesse is een juridisch arrest. Eerder dit jaar oordeelde het Europese Hof van Justitie dat belastingen op buitenlandse vakantiewoningen en tweede verblijven onrechtvaardig was, en inging tegen de Europese regelgeving. Wat er dan in de plaats moest komen, zei het Hof niet. De Belgische fiscus stelde, voor Frankrijk alvast, de volgende oplossing voor. Je wordt belast op de ‘valeur locative’ van je Franse vastgoed, een forfaitaire huurwaarde. De valeur locative is echter een brutobedrag, terwijl het Belgische kadastraal inkomen een nettobedrag vertegenwoordigt. De fiscus stelde daarom voor om er 40 procent af te trekken, en dan met 1,4 te vermenigvuldigen volgens de gewone regel voor Belgische tweede verblijven.

Uiteindelijk oordeelde het Antwerpse Hof van Beroep er toch anders over. De belastingplichtige in een rechtszaak verdedigde een eenvoudigere oplossing dan die van de fiscus, en het Hof volgde hem daarin. Wat die oplossing inhoudt? Je wordt belast op de valeur locative minus de vastgoedbelastingen die je al in Frankrijk hebt betaald. Een eenvoudige regeling die, jawel, enkele jaren geleden zelf door de Belgische fiscus werd voorgesteld.

Een tweede verblijf in Frankrijk: voordelig?

Volgens de Franse vastgoedsector heeft dit arrest dus een positieve impact op de interesse in Frans vastgoed. Het zuiden – met de Provence op kop – blijft een klassieker, maar almaar meer Belgen en Vlamingen kiezen nu voor een woning in Noord-Frankrijk. In bepaalde Noord-Franse streken zijn de prijzen nu eenmaal beduidend lager.

Dit artikel delen

Suggesties voor u