De verkoopovereenkomst of het compromis is rechtsgeldig. In normale omstandigheden is het de definitieve stap naar het opmaken van de notariële akte en de definitieve aankoop van je woning. Toch kun je nog op je stappen terugkeren, maar weet dat een verkoopovereenkomst ontbinden geen alledaagse praktijk is. Het is alleen mogelijk onder bepaalde omstandigheden. Hier kom je er alles over te weten.
Een verkoopovereenkomst is een uitgebreid document met juridische waarde. Ze bevat allerlei informatie (prijs, naam koper en verkoper, adres, de datum van de ondertekening) én de handtekeningen van de koper en de verkoper. Je ondertekent een compromis dus alleen als je ook de intentie hebt om de woning in kwestie te kopen.
Is er een kink in de kabel gekomen en doen er zich onverwachte omstandigheden voor? Dan is het mogelijk om de verkoopovereenkomst te ontbinden. Dat moet wel altijd in overleg met de verkoper gebeuren. Als hij niet akkoord gaat, kan er van een ontbinding geen sprake zijn. Hoe gaat het in z’n werk?
Als je een compromis ondertekent, ga je een groot engagement aan. De financiële verantwoordelijkheid is navenant en heeft een grote impact op je leven. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je opschortende voorwaarden in het compromis laten opnemen. Als aan die voorwaarden niet is voldaan, wordt de overeenkomst nietig verklaard. Heel wat mensen laten het verkrijgen van een lening als opschortende voorwaarde opnemen. Als de bank geen lening wil toekennen, is het compromis niet geldig en loop je als koper bijgevolg geen financieel risico.
Overleg zeker met je notaris, zodat de verkoopovereenkomst volledig waterdicht is.