Een zomerhuis kopen

Geschreven door Logic-Immo.be
27 januari 2021

Met welke kosten moet je rekening houden?

Sommige vakantieplekken zijn zo leuk dat je er met plezier langer zou willen blijven. Met een vakantie- of zomerhuis is dat mogelijk. Maar is het wel verstandig om zo’n tweede woning aan de kust, in de Ardennen of in het verre buitenland te kopen? Je ontdekt er meer over in dit artikel.

Tweede woning

Een droom die werkelijkheid wordt?

Heel wat Belgen kopen een tweede verblijf. Niet alleen omdat het leuk is om een zomerhuisje te hebben waar je bij mooi weer naartoe kunt trekken, maar ook omdat velen het in tijden waarin spaarboekjes amper iets opbrengen, zien als een interessante investering.

Toch is het geen goed idee om halsoverkop – bijvoorbeeld in de roes van een leuke vakantie – je handtekening te zetten onder een contract voor een zomerhuis. Als je zo’n aankoop overweegt, is het cruciaal om eerst een aantal zaken op een rijtje te zetten en een schatting te maken van de kosten die bij een zomerhuis komen kijken.

1.De aankoopkosten voor een zomerhuis

Een zomerhuisje is weliswaar vaak kleiner en minder luxueus dan de woning waar je tijdens de rest van het jaar woont, maar toch kan de aankoop behoorlijk duur uitvallen. Koop je een buitenverblijf in België, dan betaal je bovenop de aankoopprijs registratierechten en notariskosten. De verminderingen die je geniet voor de gezinswoning, gelden niet voor tweede verblijven. Je betaalt dan ook altijd de volle pot: 10 procent in Vlaanderen en 12,5 procent in het Brussels en het Waals Gewest. Daar bovenop komen nog eens de administratieve kosten en het ereloon van de notaris, alles samen zo’n 2,5 procent van de aankoopprijs.

Koop je een zomerhuis in het buitenland, dan moet je rekening houden met de plaatselijke regelgeving. Informeer je dus goed en neem eventueel een raadsman in de arm die je juridisch kan bijstaan.

2.Jaarlijkse belastingen

Net als voor je gezinswoning moet je in België voor een zomerhuis onroerende voorheffing betalen. Let wel: de verminderingen voor kinderen ten laste of voor bescheiden woningen die voor de gezinswoning kunnen gelden, zijn voor een tweede verblijf niet van toepassing.

Daarnaast word je voor een zomerhuis in België belast via je belastingaangifte. Je moet je kadastraal inkomen (K.I.) opgeven, wat de basis vormt voor de berekening. Het geïndexeerde K.I. wordt vermeerderd met 40 procent en dit bedrag wordt opgeteld bij al je andere belastbare inkomsten. Hierop betaal je 45 à 50 procent belasting, afhankelijk van je fiscale situatie.

Ten slotte moet je rekening houden met lokale belastingen, zoals de huisvuilbelasting of de belasting op tweede verblijven.

Heb je een zomerhuis in het buitenland, dan moet je dit aangeven via je belastingformulier. De basis voor de belasting is de reële huurwaarde of je werkelijke huurinkomen. Voorts kunnen er ook in het buitenland onroerendgoedbelastingen en lokale heffingen zijn.

3.Kosten voor het eigenaarschap

Net zoals bij een gezinswoning moet je bij een tweede woning rekening houden met vaste eigenaarskosten. Denk maar aan:

In het geval van een appartement zijn er nog de kosten voor de gemeenschappelijke delen van de eigendom, zoals de lift en de tuin.

Dit artikel delen

Suggesties voor u