Eerst je woning verkopen en dan een nieuw huis kopen, of omgekeerd?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
29 januari 2021

De zoektocht naar een nieuwe woning

De aankoop van een nieuwe woning brengt heel wat voorbereiding met zich mee. Je moet op voorhand bepalen in welke buurt je wil wonen, welk budget je wil uitgeven, hoeveel kamers je wil,…. Maar je moet ook beslissen of je eerst een nieuw huis koopt of eerst je huidige woning verkoopt. Wij helpen je bij deze keuze!

Verkoop uw huis voordat u er een koopt, of omgekeerd

Eerst een nieuw huis kopen…

Koop je eerst een nieuw huis? Dan moet de verkoop van je huidige woning zeer snel gaan, want je hebt snel geld nodig om de nieuwe woning aan te kopen. Staat je huis langer te koop dan verwacht? Dan blijf je zitten met een dubbele woonlast. Bovendien ben je dan misschien wel genoodzaakt om je verkoopprijs te verlagen.

Gelukkig kan je bij de bank een beroep doen op een overbruggingskrediet. Met dit krediet financier je de aankoop van de nieuwe woning, terwijl je nog wacht op het geld van de verkoop van je woning. Je leent minimaal 12.500 euro en maximaal de verwachte opbrengst. De looptijd hangt af van bank tot bank. Tijdens deze termijn moet je natuurlijk interesten betalen en het volledige bedrag moet terugbetaald worden op de verkoopdatum van het vastgoed. Wordt je woning niet binnen de opgestelde termijn verkocht? Dan blijf je zitten met twee hypothecaire leningen, wat een grote afbetalingslast met zich meebrengt. Het bedrag moet namelijk ten laatste na twee jaar volledig terugbetaald worden.

…of eerst je woning verkopen

Het is dus veiliger om eerst je huidige woning te verkopen en dan pas in een nieuwe woonst te investeren. Indien je dit wil, kan je in de overeenkomst een bezettingsregel toevoegen. Hierdoor geef je jezelf het recht om nog wat langer in je woning te blijven wonen. Zo heb je zelf voldoende tijd om je nieuwe woning te zoeken en aan te kopen. Neem je deze regeling niet op in het contract? Dan riskeer je wel om een tijdje zonder huis te zitten en moet je op zoek gaan naar een tijdelijke verblijfplaats.

Dit artikel delen

Suggesties voor u