Energiebewust wonen in een passiefhuis

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

Passief wonen: lekker warm in de winter en heerlijk fris in de zomer

We betalen ons dezer dagen blauw aan energie- en stookkosten. Zeker om je woning te verwarmen of te koelen betaal je almaar meer. Leven in een huis zonder verwarming- en/of koelsysteem lijkt echter een utopie. Toch bestaan er tegenwoordig passiefhuizen waarin verwarming en verkoeling tot een minimum herleid worden en hoge energiekosten voorgoed verleden tijd zijn!

Passief huis

Wat is een passiefhuis?

Een passiefhuis is een huis waarin zowel in de winter als in de zomer een permanent goed binnenklimaat bereikt wordt en dat zonder daarbij gebruik te maken van de traditionele verwarmings- en koelingtoestellen. De naam ‘passiefhuis’ is dus afkomstig van het feit dat de woning (bijna) niet meer actief verwarmd of verkoeld moet worden.

Wanneer mag je spreken van een passiefhuis?

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan een passiefhuis:

  • Het energieverbruik voor verwarming moet kleiner zijn dan 15 Kwh/m2. Het energieverbruik voor verwarming bedraagt daarmee 10 tot 15% van een klassieke woning.
  • De primaire energie voor alle toepassingen, warm water, verwarming en koeling moet beperkt zijn tot 120 kwh/m2.
  • Een goede isolatie van zowel muren, vloeren, dak en buitenschrijnwerk is noodzakelijk. De K-waarde (het totale isolatiepeil van de woning) moet ongeveer 15 bedragen.
  • Een goede isolatie van de ramen is eveneens onontbeerlijk. Vaak werkt men met driedubbele beglazing.

Waar komt de energie in een passiefhuis vandaan?

In een passiefhuis haalt men geen warmte of verkoeling uit de energieopslorpende apparaten, maar haalt men de warmte vooral van het zonlicht. In een passiefhuis wordt ervoor gezorgd dat er weinig warmteverlies is langs buitenoppervlakken via een optimale organisatie. Verder wordt een passiefhuis gebouwd met een doordachte oriëntatie en indeling van de woning, zodat er overal zoveel mogelijk zonnelicht en -warmte binnenkomt. Ook de raampartijen worden strategisch geplaatst. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van lichaamswarmte, de restwarmte van elektrische apparaten, en warmterecuperatie via mechanische luchtverversing.

De koeling wordt gerealiseerd via een goede (liefst instelbare) zonnewering. In een passiefhuis wordt liefst geen zonnewerende beglazing gebruikt, want dan hou je de zon ook buiten als je ze, bijvoorbeeld in de winter, nodig hebt.

Hoeveel kost zo’n passiefhuis?

Een passiefhuis is jammer genoeg nog steeds vrij duur in aankoop, zelfs als je de energiebesparing eraf trekt. Door zelf de handen uit de mouwen te steken en zelf mee te helpen bij de bouw van je passiefhuis kan je echter al heel wat besparen. Bovendien kom je met een passiefhuis in Vlaanderen in aanmerking voor een vermindering op de onroerende voorheffing en krijg je een premie van je netbeheerder voor de bouw van energiezuinige huizen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u