Erg in trek: een tweede woning aan de kust

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
4 februari 2021

Helft van de tweede verblijven ligt aan de kust

Dat een groot deel van de¬†tweede woningen in Belgi√ę aan de kust liggen, dat zal je niet verbazen. Wat je misschien wel zal verbazen, is dat het om maar liefst de¬†helft¬†gaat: 49 procent van de in totaal 212.000 woningen die als tweede verblijf gebruikt worden, bevindt zich in een van de kustgemeenten. Het gaat in totaal om zowat 104.000 woningen of appartementen. Een tweede woning aan de kust is dus erg in trek bij de Vlaming!

tweede woningen aan de kust

Tweede verblijven onder de loep

Bovenstaande cijfers komen uit een studie waarin de Vlaamse regering het aantal tweede verblijven in het hele Vlaams Gewest onder de loep nam. Het is voor het eerst dat de regering dat deed. De studiedienst van de regering baseerde zijn studie onder andere op cijfers uit het rijksregister en andere administratieve diensten.

Kustgemeenten op kop

Als we het aantal tweede woningen in absolute cijfers bekijken, dan zien we steden als Gent, Brugge en Hasselt in de top-vijftien staan. In vergelijking met het aantal inwoners gaat het echter om geringe aantallen. Bekijken we het aantal tweede woningen ten opzichte van het totaal aantal woongelegenheden, dan verdwijnen de steden uit de lijst en staan de negen kustgemeenten aan top. In veel van die kustgemeenten is meer dan de helft van de woningen en appartementen in gebruik als tweede verblijf.

Zelf een tweede verblijf kopen aan de kust?

Nu de spaarboekjes niets meer opbrengen, vinden steeds meer Belgen de weg naar alternatieven; investeren in vastgoed is er daar een van. Een tweede verblijf is immers niet alleen ideaal als vakantiebestemming, het is ook een goede investering. Vastgoed stijgt normaal in waarde en de kosten van een eventuele lening dek je door je tweede verblijf te verhuren. Wil je zelf een vakantiewoning aan onze kust kopen? Neem dan geen overhaaste beslissing; zet alle kosten op een rijtje en informeer je goed!

Dit artikel delen

Suggesties voor u