Het verkoopcompromis: Wat je moet weten!

Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

De verkoop van een huis bezegelen

Als je beslist hebt om een huis te kopen, bereik je een overeenkomst met de verkoper. Die wordt in eerste instantie bezegeld met een verkoopcompromis en daarna met een notariële akte. De akte moet binnen de vier maanden na het compromis getekend worden. Er zijn dus heel wat dingen waarmee je rekening moet houden en die je strikt moet naleven. Anders dreigt de verkoop mis te lopen en zie je het huis van je dromen aan je neus voorbij gaan.

vastgoed makelaar

De verkoop is definitief

Een verkoopcompromis wordt ondertekend als er een akkoord is tussen de koper en de verkoper. De verkoop is dus definitief zodra beide partijen de overeenkomst hebben getekend. Dankzij een handtekening is er van vrijblijvendheid geen sprake meer, de verkoop is bezegeld. Het gevolg is dat – als de verkoper daarna nog een hoger bod zou krijgen – hij dat moet weigeren.

Geen ruimte voor interpretatie

Soms is er sprake van de term ‘voorlopig compromis’, maar dat is misleidend omdat het wel degelijk over een bindend akkoord gaat. De wetgever laat hier ook geen ruimte voor interpretatie: de verkoop is definitief zodra het pand bepaald is en de prijs vastgesteld. Wat is er nodig? De naam van de koper en de verkoper, het adres van het pand, de prijs, de datum en de handtekeningen van beide partijen.

Het verkoopcompromis ongedaan maken

Het is mogelijk om het verkoopcompromis ongedaan te maken. Je kan dat alleen doen in overleg met de verkoper en als de notariële akte nog niet is verleden. Wat moet je daarvoor doen? Binnen de vier maanden samen met de verkoper een ontbindingsovereenkomst opmaken en samen met het compromis laten registreren.  

Onderdelen van het verkoopcompromis

  • Wat moet er in een verkoopcompromis staan? Hoe completer, hoe beter uiteraard. De volgende gegevens zijn absoluut nodig:
  • De identiteit en de hoedanigheid van de verkoper;
  • De identiteit van de koper;
  • Omschrijving van het pand (zo gedetailleerd mogelijk);
  • Staat en oppervlakte (eventuele gebreken);
  • Verhuur pand (moet duidelijk gestipuleerd worden);
  • De prijs en de manier van betaling;
  • De datum waarop de akte verleden wordt;
  • Erfdienstbaarheden.
Dit artikel delen

Suggesties voor u