Leuven is veel meer dan de – toegegeven, erg mooie – historische binnenstad. Zo zijn er ook de deelgemeenten Heverlee en Kessel-Lo, waar het rustiger en landelijker wonen is. Vandaag zoomen we even in op Heverlee, dat ten zuiden van de stadskern ligt.
Op 1 januari 1977 werd Leuven uitgebreid met drie nieuwe deelgemeenten: Heverlee, Kessel-Lo en Wilsele, waardoor de bevolking in een keer verdrievoudigde. Tegenwoordig wonen er in Heverlee zo’n 22.500 mensen, terwijl de binnenstad zo’n 30.000 inwoners telt. Heverlee ligt ten zuiden van de stadsring R23 en sluit naadloos aan op de binnenstad. De bebouwing gaat gestaag over van stedelijk naar landelijk. Zo zijn er grote bossen in het zuiden, zoals het Heverleebos op de grens met buurgemeente Oud-Heverlee. De naam ‘Heverlee’ betekent dan ook niet voor niets ‘geitenbokbosje’.
De stad Leuven heeft al eeuwenlang een oersterke band met de katholieke kerk en haar onderwijsinstellingen. Nog altijd zijn in Heverlee vijf katholieke parochies actief en vind je er verschillende kloosters. Dat klinkt misschien niet zo hip en interessant, maar het biedt de bewoners wel degelijk grote voordelen. Zo zijn er in Heverlee drie heel goeie secundaire scholen.
De KU Leuven is zelf ook vertegenwoordigd in dit deel van Leuven. De Arenbergcampus huisvest de faculteiten wetenschappen, bio-ingenieurswetenschappen, ingenieurswetenschappen en bewegings- en revalidatiewetenschappen. Daarnaast biedt de KHLeuven (tegenwoordig deel van de UC Leuven-Limburg) een deel van zijn opleidingen aan in Heverlee.
Heverlee ligt aan de E40 tussen Brussel en Tienen, wat een optimale bereikbaarheid garandeert. Verder heeft de gemeente een eigen station op de lijn tussen Leuven en Ottignies.
Zoek je een huis in de buurt van Leuven? Sla de deelgemeente Heverlee dan zeker niet over, want je vindt hier heel wat mooie woningen, appartementen, villa’s en studentenkoten in alle prijsklassen.