Hoe een nieuwe woning je ecologische voetafdruk beïnvloedt

Geschreven door Logic-Immo.be
12 februari 2021

Enkele aandachtspunten

Voor wie een woning wil kopen of bouwen is duurzaamheid vandaag een sleutelwoord. Logisch, want de wettelijke regels op dat gebied worden almaar strenger. Maar daarnaast is het ook ieders verantwoordelijkheid om zorgzaam om te gaan met onze planeet – er is namelijk geen tweede aarde. Denk dus op voorhand goed na over de impact die jouw nieuwe woning op het milieu zal hebben. We zetten enkele aandachtspunten in verband met je ecologische voetafdruk op een rijtje …

empreinte écologique

Wat betekent ‘ecologische voetafdruk’ precies?

De term ‘ecologische voetafdruk’ heb je ongetwijfeld al horen vallen. Het is een concept dat vaak opduikt in discussies over duurzaamheid en ecologisch leven. Maar wat omvat het precies? Een ecologische voetafdruk is een maat die aangeeft hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte er nodig is om alles wat iemand consumeert te produceren én om al zijn afval te verwerken. Een ecologische voetafdruk wordt uitgedrukt in hectare.

In de regel wordt een ecologische voetafdruk berekend per persoon per jaar, al kun je het ook bekijken op de lange termijn. Zo kun je bijvoorbeeld een volledig mensenleven in beschouwing nemen. Ook is het mogelijk om de voetafdruk van een gezin, een bedrijf, een land of een activiteit (bijvoorbeeld de verwarming van een woning) te berekenen.

Duurzaam leven

Vandaag zien heel wat mensen – helaas nog niet iedereen – de noodzaak in van duurzaam leven. Ze proberen er een levensstijl op na te houden die zo weinig mogelijke impact heeft op het klimaat. Dat is een kwestie van hoe je eet, hoe je je verplaatst, maar zeker ook hoe je woont.

Een cruciaal punt daarbij is de keuze van je woning. Zodra je hebt beslist waar en hoe je zult wonen, liggen de contouren van jouw ecologische voetafdruk in grote mate vast. Een aantal factoren spelen daarbij een belangrijke rol:

De ligging van je woning

Of je in de stad of op het platteland gaat wonen, maakt een groot verschil. Wie in de stad woont, kan heel wat verplaatsingen te voet, per fiets of met het openbaar vervoer maken. Op het platteland ben je veelal aangewezen op de wagen en dat is zoals we weten niet bepaald duurzaam. Een kwart van de Vlaamse CO2-uitstoot is namelijk afkomstig van het verkeer.

Ook belangrijk: door dicht bij je werkplaats te gaan wonen, kun je je ecologische voetafdruk gevoelig verkleinen.

De keuze van je verwarmingssysteem

Je woning en je sanitair water verwarmen met een oude stookolieketel is allesbehalve duurzaam. Vandaag zijn er gelukkig heel wat zuinige alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan een condensatieketel of – nog beter – een warmtepomp of zonneboiler. Zo’n nieuwe verwarmingsinstallatie is weliswaar een hele investering, maar het goede nieuws is dat je ze op de lange termijn terugverdient.

Daarnaast is het cruciaal dat je nieuwe woning goed geïsoleerd is. Dat wordt in de toekomst niet alleen verplicht, het is ook gewoon noodzakelijk om warmteverliezen tegen te gaan.

Zonnepanelen?

Ook groene stroom is een must om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Je kunt kiezen voor een energieleverancier die dit aanbiedt of je kunt besluiten om een deel van je elektriciteit zelf te produceren via zonnepanelen. Check wel eerst of je dak daarvoor geschikt is.

Regenwaterrecuperatie

Water is weliswaar een kostbaar goed, maar het komt ook gratis uit de hemel gevallen. Regenwater opvangen en recupereren is dan ook een slim idee. Je kunt kiezen voor een eenvoudige waterton, een regenwaterput of je kunt een ingenieus systeem van waterrecuperatie in je woning integreren.

De materialen in je woning

Ten slotte is het ook belangrijk om bij de aankoop of de bouw van een nieuwe woning te letten op de duurzaamheid van de materialen die je gebruikt. Niet alleen worden sommige materialen milieuvriendelijker geproduceerd dan andere – let zeker op milieucertificaten – kwaliteitsvolle materialen moet je ook minder snel vervangen dan minder degelijke materialen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u