Hoe moet ik over de aankoop van een huis onderhandelen?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 maart 2021

Column van Caroline : ik wil een eigen huis!

Het geluk lacht ons toe. Na weken intensief zoeken, vinden we eindelijk het huis van onze dromen: een vrijstaande villa met garage en tuin in de buurt van Zaventem. Zo’n villa in deze prijsklasse is echt een koopje en deze kans willen we niet aan ons laten voorbijgaan. Maar we zijn duidelijk niet de enige gegadigden… Hoe kunnen we onze onderhandelingen met de eigenaar best aanpakken?

compromis

Beroep op een vastgoedspecialist

We bezoeken de woning voor het eerst op een zaterdag. We zijn meteen gecharmeerd door dit kleine, bescheiden, maar zeer goed gelegen huisje. De woning ligt namelijk in een residentiële wijk vlakbij de grote verkeersassen en op een boogscheut van een bos. Het huis lijkt ons in goede staat, maar we zijn geen vastgoedexperts. We doen dus beroep op een bevriende makelaar en vragen naar zijn mening over de structuur van het huis.

We zijn opgelucht als onze vriend bevestigt dat het huis degelijk en goed gebouwd is en ons enkele tips geeft om over de aankoopprijs te onderhandelen. Hij raadt ons aan om meteen een bod te doen, want hij weet hoe zeldzaam panden als dit zijn…

Onderhandelen over de prijs

We doen geen geschreven bod, maar nemen meteen contact op met de eigenaar en zijn makelaar. We zijn zeker van ons stuk, dit wordt ons huis! Om onze slag te slaan, beslissen we in te zetten op sympathie. Het eerste contact is warm en ontspannen en we voelen ook meteen aan dat de eigenaar zijn huis wil verkopen aan mensen met wie het klikt.

De toon is meteen gezet: de makelaar vertelt dat hij reeds meermaals een bod heeft ontvangen (zonder de bedragen te vermelden natuurlijk). Het is dus onmogelijk voor ons om in te schatten hoeveel marge we hebben. We doen een bod dat 5% lager ligt dan de vraagprijs, maar daarmee lijken de eigenaar en de makelaar zich niet tevreden te stellen. Ze houden vast aan de vraagprijs en zijn niet bereid om toegevingen te doen.

Het verkoopscontract bevat een opschortende voorwaarde. De koper heeft een maand de tijd om zijn hypothecair krediet rond te krijgen. Heeft de koper na deze termijn geen lening kunnen bemachtigen, dan wordt de woning opnieuw te koop gesteld, zonder kosten. We stellen voor om deze voorwaarde te schrappen, omdat onze bank haar akkoord reeds heeft gegeven voor onze kredietaanvraag.  Dit element doet de balans overhellen en de verkoper besluit ons zijn woning te verkopen! Als kers op de taart geeft hij ons zelfs een korting van 3% op de verkoopprijs. De zaak is geklonken. Minder dan een week na ons eerste bezoek aan de woning zijn we (bijna) eigenaars!

De verkoopscompromis opmaken

De volgende stap is onze notaris op de hoogte brengen van onze aankoop en hem de naam van de notaris van de verkoper doorgeven. Beide notarissen nemen met elkaar contact op en de notaris van de verkoper maakt een voorstel voor de verkoopcompromis op. Hij bezorgt ons dit compromis, zodat wij onze opmerkingen kunnen toevoegen. Omdat we nog groentjes zijn in de wereld van het vastgoed, vertrouwen we op onze notaris om na te gaan of de verkoopakte correct is opgesteld en of onze rechten gerespecteerd worden. Wanneer beide notarissen de compromis hebben goedgekeurd, maken we een afspraak om de verkoopscompromis te ondertekenen.

Wordt vervolgd…

Dit artikel delen

Suggesties voor u