Hoe onderhoud je het beste je dak en welke trends moet je volgen bij je komende dakrenovatie!

Remy Bersipont
Geschreven door Remy Bersipont
28 februari 2023

Het is niet alleen een dak boven je hoofd, maar ook bescherming tegen wind en storm. Vind hier tips om je dak in perfecte staat te houden en ontdek de laatste trends in dakrenovatie.

Dakonderhoud begint met een grondige inspectie

Het is belangrijk om regelmatig de conditie van je dak te controleren. Het regelmatig inspecteren van je dak voorkomt veel schade. Vooral na een storm is het noodzakelijk je dak na te kijken om eventuele tekens van stormschade of daklekkage te identificeren. Zijn er gebroken of losse dakpannen of beschadigde balken, dan is het tijd om een vakman in te schakelen om ze te vervangen.

Als je je dak goed onderhoudt, kun je reparaties of vervangingen vaak vermijden. Het is aan te raden om je dak één à twee keer per jaar te reinigen, vooral als er bomen boven je dak hangen. Bladeren, takken en vuil kunnen de dakgoot verstoppen en lekkage veroorzaken wat tot waterschade kan leiden.

Noodzakelijke dakwerkzaamheden door de jaren heen

Het is normaal dat een dak na verloop van tijd slijtage vertoont. Na enkele jaren zal het uiteindelijk nodig zijn om dakpannen, shingles of leien te vervangen, ongeacht het weer. Misschien kies je wel voor een rieten dak?

Asfaltshingles hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 20 tot 30 jaar, terwijl dakpannen van klei of beton tot 50 jaar of langer meegaan. Leien hebben in theorie een zeer lange levensduur tot 100 jaar of meer. Maar in België gaan ze, gezien het regenachtige en winderige klimaat, meestal niet zo lang mee.

Besteed ook aandacht aan je dakgebinte. Als het beschadigd is, moet je het zo snel mogelijk laten repareren om instortingsgevaar te voorkomen.

De nieuwste trends in dakbedekking

Als je overweegt je dak te vervangen, laat je dan hier inspireren door de laatste trends.

Vegetatie- of groendaken zijn ecologisch en stijlvol. Je kan kiezen tussen allerlei planten, grassen en mossen die de isolatiewaarde van je woning verbeteren. Of ga voor een zonnedak, waarmee je kan besparen op je elektriciteitskosten.

Metalen daken zijn ook erg populair. Een metalen dak is namelijk duurzaam, licht en bestand tegen extreme weersomstandigheden.

Vergeet niet om een vakman in te schakelen voor alle werkzaamheden die jezelf niet aankunt. Niet zomaar iedereen kan een dakspecialist zijn.

Dit artikel delen

Suggesties voor u