Hoe vind je anno vandaag nog een betaalbare woning?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
3 februari 2021

Ontdek onze tips

De voorbije jaren stegen de woningprijzen in Belgi√ę met¬†4,7%. Onze hoofdstad¬†Brussel¬†spant de kroon met een prijsstijging van meer dan 5%. In deze regio betaal je momenteel gemiddeld meer dan 450.000 euro voor een huis. Het lijkt dan ook onmogelijk geworden om vandaag nog een betaalbare woning te vinden. Vooral jonge gezinnen en alleenstaanden hebben amper nog de kans om te¬†investeren in vastgoed. Toch moet je de hoop niet opgeven. Met de juiste¬†zoekstrategie¬†‚Äď en een flinke portie geduld ‚Äď kun je nog steeds een¬†betaalbare woning¬†vinden. We geven je alvast vier nuttige tips.

sleutels van een goedkoop huis

1. Stel je verwachtingen bij

Je hebt ongetwijfeld een lange lijst met prioriteiten wanneer je de zoektocht naar een nieuwe woning start. Toch realiseer je je best vanaf het begin dat niet al je wensen vervuld kunnen worden als je over een beperkt budget beschikt. Probeer realistisch te blijven en stel je belangrijkste eisen voorop. Zoek je een huis in een duurdere regio zoals Antwerpen of Brussel, dan ga misschien beter op zoek naar een kleine woning. Maakt de buurt waarin je woont minder uit, dan krijg je waarschijnlijk meer woonoppervlakte voor je geld.

2. Focus je op de mogelijkheden van een betaalbare woning

Laat je niet ontmoedigen door een verouderde badkamer of keuken, een ouderwetse vloer of andere ‚Äėdetails‚Äô in een woning. Probeer door deze zaken heen te zien en sta vooral stil bij de¬†mogelijkheden op lange termijn. Misschien kan de badkamer nog enkel jaren mee en kun je de woning op¬†jouw tempo¬†(en dat van je portemonnee) renoveren. Neem eventueel¬†een architect¬†in de arm en bekijk samen de opties.

3. Denk buiten de lijntjes

Stel je beeld van een woning bij en sta open voor¬†moderne invullingen¬†van het concept ‚Äėhuis‚Äô. Denk bijvoorbeeld aan een grote villa die je kunt omvormen tot¬†kangoeroewoning of meergezinswoning. Bekijk verkavelingen die ruimte bieden voor¬†meerdere woonunits¬†of overweeg¬†cohousing. Ben je erg op je privacy gesteld? Dan komt het er vooral op aan om slim om te springen met de¬†beperkte ruimte¬†die je hebt. Laat je inspireren door Amerikaanse ‚Äėtiny houses‚Äô. Dit zijn uiterst¬†kleine huisjes¬†voor een √† twee personen. Door een slimme indeling van de beschikbare oppervlakte hoef je niet in te boeten aan comfort.

4. Zoek het eens wat verder

Hou niet te hard vast aan een bepaalde regio. De woningprijzen in Vlaanderen liggen nu eenmaal zeer hoog, terwijl je een stuk minder betaalt wanneer je de taalgrens oversteekt. Het groene¬†Walloni√ꬆbiedt nog ontzettend veel vastgoedmogelijkheden. Zo vind je al een woning voor een gemiddelde prijs van 118.813 euro in¬†Viroinval, een gemeente in de provincie Namen. Je moet het uiteraard wel zien zitten om te verhuizen naar de Franse grens, maar in ruil krijg je een¬†betaalbaar huis, midden in de natuur.

Wil je toch in Vlaanderen wonen? Dan vind je nog goedkope woningen in West-Vlaanderen. Met een gemiddelde woningprijs van 182.653 euro is de gemeente Mesen de goedkoopste in deze regio.

Dit artikel delen

Suggesties voor u