Hoeveel bedenktijd heb je als je een huis wilt kopen?

Geschreven door Logic-Immo.be
7 januari 2021

Wanneer is je aankoop definitief?

Stel: je bent op huizenjacht en ziet een woning waar je instant verliefd op wordt. Je besluit om ze te kopen en doet een bod, maar dan slaat de twijfel toe. Is de indeling wel zo goed? Gaat de renovatie niet te veel kosten? En wat met de ligging? Je vraagt je luidop af of een aankoop wel zo’n goed idee is. Maar kun je nog terug? Ontdek hoe het zit met de bedenktijd bij het kopen van een huis.

man diep in gedachten

Een huis kopen: eerst denken, dan bieden

Anders dan bijvoorbeeld in Nederland, waar je drie dagen bedenktijd hebt, is de aankoop van een woning in ons land meteen definitief. Dat wil zeggen: als jij een bod uitbrengt en de verkoper aanvaardt het, dan is de koop in principe gesloten. Let wel: het is de verkoper die beslist aan wie hij verkoopt. Het is dus niet omdat je de vraagprijs biedt, dat de verkoper verplicht is om met jou in zee te gaan. Hij kan altijd besluiten om de woning aan iemand anders te verkopen, zelfs als die minder biedt.

Het is bijzonder verstandig om goed na te denken vooraleer je een bod uitbrengt. Houd steeds het hoofd koel en laat je niet opjutten door andere potentiële kopers. Als je bod effectief aanvaard wordt, dan heb je immers een bindende overeenkomst met de verkoper.

Terugkrabbelen is een dure grap

Maar wat als je je bedenkt? Tegen de verkoper zeggen dat je het niet meende, is geen optie. Enkel als hij akkoord gaat om af te zien van de verkoop – maar waarom zou hij? – kom je er makkelijk vanaf. Is dat niet zo, dan pleeg je contractbreuk door op je stappen terug te keren. In dat geval kan de verkoper een schadevergoeding eisen. Meestal bedraagt die 10 procent van de aankoopprijs. Voor een huis van 300.000 euro komt dit dus neer op maar liefst 30.000 euro!

Een andere mogelijkheid is dat de verkoper naar de rechtbank trekt om te eisen dat je de woning toch koopt. Als hij bewijzen heeft, zoals een mail of een sms waarin je de koop bevestigt, heeft hij een bijzonder goede kans om de zaak te winnen.

Bedenktijd nodig? Vraag een optie!

Een bod uitbrengen is dus meteen een definitieve stap. Toch is er een mogelijkheid om bedenktijd te bedingen voor een woning waarover je twijfelt. Je kunt aan de verkoper van het huis of appartement vragen of hij je een koopoptie wil toestaan. Via zo’n optie verbindt de verkoper zich ertoe om binnen een bepaalde termijn (meestal enkele dagen) de woning niet aan iemand anders te verkopen. Zo win je tijd om nog wat extra informatie te verzamelen (bijvoorbeeld in verband met de financiering van de woning) of om eventueel uit te kijken naar een huis of appartement dat nog beter aan je wensen voldoet.

Beslis je om het huis uiteindelijk toch niet te kopen, dan zit je nergens aan vast. Ben je wel zeker, dan kun je een weloverwogen bod doen. Doe dit schriftelijk en vermeld voldoende details, zoals de termijn waarin je bod geldt en eventuele voorwaarden, zoals het verkrijgen van een lening.

Dit artikel delen

Suggesties voor u