Hoogbouw: woontorens steeds populairder

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
17 februari 2021

Steeds meer woontorens in de Lage Landen

Volgende maand zal de Wilhelminapier in Rotterdam, ook wel bekend als de Kop van Zuid, opgeleverd worden. Deze imposante woontoren werd ontworpen door het Office for Metropolitan Architecture (OMA) van Rem Koolhaas. Ook in de rest van de Lage Landen wordt hoogbouw steeds populairder. 

huurprijs van een studentenkot

De Rotterdamse Wilhelminapier

Na vier jaar bouwen zal de Rotterdamse Wilhelminapier volgende maand eindelijk opgeleverd worden. De woontoren neemt een vloeroppervlakte van 160.000 vierkante meter in en omvat drie torens van 150 meter hoog.

Rem Koolhaas noemt het bouwwerk een verticale stad, omdat er radicaal gekozen werd voor hoogbouw en omdat het gebouw gebruikt zal worden voor heel wat verschillende doeleinden. Zo komen er 240 appartementen en 60.000 vierkante meter kantoorruimte. Daarnaast zal NH Hotels er een viersterrenhotel met 285 kamers en 2.000 vierkante meter congresruimte uitbaten. In de sokkel worden enkele horecazaken gevestigd, ongeveer 8000 vierkante meter wordt gereserveerd voor vrijetijdsactiviteiten en er komen 670 parkeerplaatsen.

Hoogbouw in België

Ook in BelgiĂ« worden er steeds meer woontorens gebouwd. De Up-site van Atenor aan het kanaal van Brussel is bijvoorbeeld 140 meter hoog en komt het dichtst bij het concept van de Wilhelminapier. Ook in Antwerpen zijn er enkele bekende woontorens, namelijk de Lichttoren en de Parktoren op Park Spoor Noord. Projectontwikkelaar Ghelamco bouwt in Leuven aan een woontoren met studetenflats en een parkeertoren. Vastgoedinvesteerder Optima Global Estate bouwt een verticale stad in Gent met de Queen Towers.

Jan Gillis, bestuurder van Optima Global Estate, denkt dat hoogbouw nog sterk zal groeien in Vlaanderen. Vooral de bevolkingstoename, de gezinsverdunning, de terugkeer naar de stad en de steeds schaarser wordende ruimte zouden hiertoe leiden.

Driehoekige woontorens in Rusland

In Rusland wordt er op een andere manier aan hoogbouw gewerkt. In Tsjeboksary heeft Orange Architects een project met driehoekige woontorens ontworpen. De in totaal vier woontorens zullen op een plint van twee verdiepingen geplaatst worden met daarin winkelvoorzieningen. De driehoekige torens zullen gedraaid worden ten opzichte van elkaar, zodat elke woning een optimaal uitzicht heeft. De meeste woontorens zijn immers vierkant, waardoor je bij elkaar naar binnen kan kijken. Door de torens te draaien, is dat niet mogelijk en heb je overal een mooi uitzicht.

Dit artikel delen

Suggesties voor u