Hou rekening met de extra kosten bij nieuwbouw

Geschreven door Logic-Immo.be
18 januari 2021

Meer dan alleen de aankoopprijs

Extra kosten bij een nieuwbouw worden dikwijls uit het oog verloren. Als je voor een bouwgrond en een nieuw huis kiest, krijg je sowieso te maken met een aanzienlijk kostenplaatje. Maar de bijkomende kosten mag je niet onderschatten. De belangrijkste zijn: registratierechten, het ereloon van de notaris en kredietkosten. Die moet je mee budgetteren en incalculeren als je bij de bank een lening afsluit. 

nieuwbouw

Bijkomende kosten bij nieuwbouw: 10% van de koopprijs

Het voordeel van een nieuwbouw is dat je het huis en tuin helemaal naar je eigen smaak kan inrichten. Om te beginnen ga je te rade bij een architect en daarna neem je een aannemer onder de arm. Maar wanneer je een nieuwbouw kiest, betaal je meer dan enkel de aankoopprijs. De bijkomende kosten bij een nieuwbouw bedragen gemiddeld ongeveer 10% van de koopprijs van het huis.

Extra kosten nieuwbouw: klein of groot beschrijf

Je betaalt ook registratierechten aan de fiscus als een van de extra kosten bij een nieuwbouw. Het bedrag dat je betaalt, hangt af van het percentage van het beschrijf. In het geval van een klein beschrijf (kadastraal inkomen kleiner dan 745) betaal je 5% registratierechten voor een bouwgrond in Vlaanderen en 6 % in Wallonië. De registratierechten van een groot beschrijf liggen hoger: in het Brusselse gewest en het Waals Gewest bedragen ze 12,5 % van de aankoopprijs, terwijl ze in Vlaanderen uitkomen op 10%.

Ereloon notaris is percentage aankoopprijs

Bij de aankoop van een huis wordt de verkoopakte geregistreerd bij de notaris die de hypotheek laat  inschrijven op het bevoegde hypotheekkantoor. Het ereloon van de notaris is dus ook een van de extra kosten bij een nieuwbouw en wordt berekend op basis van de aankoopprijs. Het gaat altijd om een percentage van de aankoopprijs dat daalt naarmate de prijs omhoog gaat. Om je een idee te geven: voor een bouwgrond van 100.000 euro betaal je ongeveer 1.600 euro.

Dit artikel delen

Suggesties voor u