Huis kopen: heb je een makelaar nodig?

Geschreven door Logic-Immo.be
7 januari 2021

Voor- en nadelen van een aankoopmakelaar

Bij de verkoop van een huis komt veel kijken, dus het is niet vreemd dat veel mensen daarbij een makelaar inschakelen. Maar ook de aankoop van een huis is een heel proces. Bezichtigen, bieden, de koopakte tekenen, … veel mensen doen het zelf, maar om dat alles in goede banen te leiden kun je eveneens een professional inschakelen om je te helpen: de aankoopmakelaar. 

een koppel bespreken met een makelaar om een huis te kopen

De voordelen van een aankoopmakelaar

Het inschakelen van een aankoopmakelaar kan zeker een voordeel zijn:

  • De makelaar beschikt direct over het nieuwste woningaanbod. Het kan soms wel een week duren voordat een woning online staat, dus zeker op een krappe markt vis je vaak achter het net als je geen aankoopmakelaar aan je zijde hebt.
  • Een aankoopmakelaar regelt de onderhandelingen voor jou. Dat is fijn als je daar zelf niet zo’n ster in bent.
  • Een huis kopen kost veel tijd en energie. Het kan dus gemakkelijker zijn om het aankoopproces uit te besteden.

Wat als je geen beroep wil doen op een aankoopmakelaar?

Hoewel we je dit zeker niet zouden aanraden, zijn er niettemin situaties waarin een aankoopmakelaar niet per se nodig of gewenst is. Of situaties waarin je er geen beroep op kan doen. Hier moet je op letten:

  • De aankoopmakelaar wordt pas betaald als er een deal is. Dit betekent dus dat de aankoopmakelaar geneigd kan zijn om het aankoopproces te versnellen, om zich op een ander project te kunnen richten.
  • Sinds de opkomst van het internet is het voor kopers heel gemakkelijk om zélf inzicht in de markt te hebben, dus daar heb je niet per se een aankoopmakelaar meer voor nodig.
  • Ook als je zelf niet zo goed bent in onderhandelen, wil dat niet per se zeggen dat je daar een aankoopmakelaar voor nodig hebt. Misschien heb je wel een gewiekste vriend of vriendin die dat voor jou wil regelen?
Dit artikel delen

Suggesties voor u