Huis kopen of huren ? De pro’s en contra’s op een rijtje

Geschreven door Logic-Immo.be
7 januari 2021

Kan je beter huren of kopen? We zoeken het uit!

Een huis kopen of huren? Het is een vraag waar veel (jonge) mensen mee worstelen. Welke van de twee kies je het best? Vastgoed is nog altijd een interessante investering, maar je hebt er wel het nodige kapitaal voor nodig. En een lening bij de bank krijgen is tegenwoordig ook geen evidentie meer. Huren kan dan ook perfect dienen als een soort tussenoplossing.

Sleutels
iemand aarzeel tussen kopen and huren

Huis kopen is financieel interessant

Vastgoed is in België nog altijd heel populair. Het zit in de genen van de Belgen ingebakken om een woning te kopen zodra de kans zich aanbiedt. Een eigen huis of appartement biedt dan ook heel wat voordelen. Het is niet alleen financieel interessant, maar biedt je ook zekerheid op lange termijn. Bovendien is een eigen thuis een kostbaar goed, zeker voor mensen met kinderen.

Rentevoeten hypothecaire leningen

De vastgoedprijzen blijven stijgen, en dat maakt het vooral voor jonge mensen moeilijk om een woning te kopen. De logische stap is dan om een hypothecaire lening af te sluiten, maar dat doe je niet zomaar. Banken staan hoe langer hoe meer op hun strepen en stellen strenge voorwaarden. Omdat ze op de interbancaire markten interessante voorwaarden kunnen verkrijgen, zijn de rentevoeten voor woonleningen verre van interessant. Dat maakt het voor heel wat mensen financieel moeilijk om een huis of appartement te kopen.

Woning kopen: zware dobber

Een huis kopen of huren? Voor jonge mensen die het ouderlijk huis verlaten, is het dikwijls een dilemma. Een woning kopen is aanlokkelijk, maar financieel een zware dobber. Als je geen spaarcenten hebt, is het moeilijk om een huis te kopen dat aan je wensen voldoet. Zonder financiële steun van de ouders lukt het dikwijls niet. En de voorwaarden die de banken aanbieden, maken het er niet gemakkelijker op. Leningen met een looptijd van 30 jaar zijn al lang geen uitzondering meer. 2013 was dan ook allesbehalve een topjaar voor de vastgoedsector.

Woning huren als tussenoplossing

De gevolgen van de situatie op de vastgoedmarkt laten zich raden. Huren is voor vele mensen een absolute noodzaak. De situatie op de huurmarkt ziet er ook niet al te rooskleurig uit. In 2013 bedroeg de gemiddelde huurprijs van een appartement 740 euro. Voor een huis betaalde je vorig jaar gemiddeld 825 euro huur per maand (een stijging van 3,5 procent ten opzichte van 2012).


Een woning huren is dikwijls een tussensoplossing. Terwijl je huurt, kan je sparen en uitkijken naar een geschikt huis of appartement. Het is de ideale gelegenheid om de vastgoedmarkt te leren kennen!

Dit artikel delen

Suggesties voor u