immo aan zee : Elke kustgemeente heeft zijn eigenheid

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
18 januari 2021

Hou je van de zee? Dan is wonen aan de kust misschien wel iets voor jou. Onze Belgisch kust telt dertien badplaatsen in tien kustgemeenten, elk met hun specifieke karakter en sfeer. Van eigentijdse appartementen met zicht op zee over charmante duinhuisjes tot villa’s in belle époque-stijl: er is voor elk wat wils.

Immeuble sur le littoral Belge

Opbrengsteigendom, tweede verblijf of vaste woonplaats?

Lekker even uitwaaien op het strand, genieten van zon en zee … Het kan ook in eigen land. De Belgische kust oefent een ongelooflijke aantrekkingskracht uit op heel wat mensen. Logisch, want de sfeer die je in onze kustgemeenten kunt opsnuiven, vind je niet in het binnenland.

Omwille van de lage rente is vastgoed aan de kust vandaag erg gegeerd. Veel mensen kijken uit naar een appartement als investering of als tweede verblijf, maar vaak zie je ook dat ze het hele jaar door naar de kust trekken en uiteindelijk zelfs besluiten om er hun vaste verblijfplaats van te maken.

De tien kustgemeenten

Als je besluit om vastgoed aan de kust te kopen, heb je keuze te over. Elke gemeente heeft zijn eigenheid én zijn eigen prijzen.

Vlak bij Frankrijk vind je De Panne: oorspronkelijk een typisch vissersdorp, maar vandaag een interessante badplaats met brede stranden, tal van sportmogelijkheden en betaalbaar vastgoed.

De Westkust

Koksijde heeft een naam als een klok. Het is een kustgemeente met klasse, waar je toch betaalbare nieuwbouwprojecten vindt. Deelgemeente Oostduinkerke staat vooral bekend voor zijn garnaalvissers te paard, maar biedt natuurlijk meer dan dat. Zo zijn er talrijke avondmarkten en is het een waar wandelparadijs. Sinds 2017 hebben de vastgoedprijzen in Oostduinkerke een correctie gekend, wat veel kansen biedt.

In Nieuwpoort wordt de jongste jaren volop ingezet op vernieuwing. Zo is de uitbreiding van de jachthaven tot de grootste van Noord-Europa een mooie realisatie. Nieuwpoort blijft de duurste kustgemeente, maar kan dan ook bogen op heel wat hoogstaande architectuur.

De Middenkust

Middelkerke is een bijzonder mooie kustgemeente, waar families zich thuis voelen. De sfeer wordt er bepaald door het lange strand, de vele winkels en terrasjes. Middelkerke draagt al enige tijd het label van kindvriendelijke gemeente en heeft heel wat gezinswoningen te bieden. Ook deelgemeente Westende is een gegeerde vakantiebestemming met tal van interessante nieuwbouwprojecten.

Oostende is natuurlijk dé badstad bij uitstek, waar altijd iets te beleven valt. In de belle époque was het de ‘place to be’ en vandaag is dat niet anders. Het brede zandstrand, de jachthaven, de horeca en de vele winkels spreken een breed publiek aan. Op het gebied van vastgoed vind je in Oostende heel wat diversiteit, van appartementen tot gezinswoningen in het groen.

Bredene is de enige Belgische badplaats waar de duinen rechtstreeks overgaan in het strand. Wandelen op de dijk is dus niet mogelijk, maar dat maakt de combinatie van natuur, sportmogelijkheden en evenementen meer dan goed. Opvallende troeven in Bredene zijn het naaktstrand en natuurpark ’t Paelsteenveld.

De Haan is een bijzondere badplaats, met prachtige architectuur uit de belle époque. Franse en Duitse toeristen zijn er dol op. Toch vind je er ook mooie nieuwbouwprojecten. Ook de dorpskern van deelgemeente Wenduine ligt aan de kust.

Muziekprogramma Tien om te Zien maakte Blankenberge wereldberoemd in Vlaanderen en daarnaast is deze kuststad nog altijd het decor van de Radio 2 Zomerhit. Blankenberge toont vandaag heel wat initiatieven om de stad bruisend te houden en ook op het gebied van wonen is er veel vernieuwing.  

De Oostkust

Zeebrugge is een beetje het buitenbeentje van de Belgische kuststeden. De kustplaats staat bekend om zijn internationale haven, maar heeft ook almaar meer op te bieden wat betreft cultuur en vastgoed.

Knokke-Heist geldt als hét typevoorbeeld van een kustgemeente waar steeds meer mensen permanent willen wonen. Het is dan ook een prestigieuze en bijzonder levendige badplaats met een rijk cultureel leven.

Ben je op zoek naar vastgoed in een van de kustgemeenten? Bekijk dan zeker ons ruime immo-aanbod.

Dit artikel delen

Suggesties voor u