Immo in Blankenberge

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
18 februari 2021

Blankenberge behoudt zijn unieke sfeer

Sinds januari wordt Blankenberge bestuurd door een nieuwe coalitie onder leiding van NV-A  burgemeester Daphné Dumery. Die is niet te beroerd om toe te geven dat ook het vorige bestuur kon terugblikken op heel wat inspanningen om voor vernieuwing te zorgen en om van Blankenberge een hippe stad te maken, die zowel vakantiegangers, tweede verblijvers als vaste bewoners blijft aantrekken. 

Blankenberge

Vandaar dat er ook nog altijd veel wordt bijgebouwd, zoals ook wordt bevestigd door Vincent Verhaeghe (Agence Verburgh) en Pascal Legroe (VOLUS by VT-INvest Group).

Parel aan de kust, wonderschone stad

Iedereen kent natuurlijk de verwijzingen “parel aan de kust” en “wonderschone stad” uit de tekst van de onvolprezen originele song Blankenberge van Clément Peerens, alias Hugo Matthysen. En of ze in dat liedje nu ironisch bedoeld waren of niet, ze kloppen natuurlijk wel. Want de kustplaats Blankenberge ademt historie en praal, met onder meer zijn iconische pier die onvermijdelijk ook doet denken aan Britse kustplaatsen. Halfweg de negentiende eeuw maakte Blankenberge de overgang van klein vissersstadje naar bruisende badstad.

De spoorlijn Brugge – Blankenberge stimuleerde in 1863 de doorbraak van de stad als toeristisch oord. Villa’s, hotels en prachtige publieke gebouwen zoals het casino, schoten als paddenstoelen uit de grond en zorgden er mee voor dat het toerisme volop tot ontwikkeling kwam. Voor tienduizenden mensen uit het binnenland die al een zekere leeftijd hebben bereikt, roept Blankenberge nog altijd jeugdherinneringen en associaties op met daguitstappen of hele zomervakanties met het hele gezin. En ook vandaag blijft het een typische vakantieplaats, maar het is tegelijk veel meer dan dat. Blankenberge ademt een unieke sfeer en trekt ook elk jaar meer vaste bewoners aan.  

Seizoen

Dat jarenlange tradities diep geworteld zijn, merkt ook Vincent Verhaeghe. “Het zomerseizoen leeft hier nog altijd volop”, merkt hij op. “Het zorgt elk jaar weer voor een bepaalde typische koorts. Maar vakantie aan zee wordt nu wel helemaal anders ingevuld dan vroeger. Gedurende vele jaren was de vakantie gewoon synoniem van vakantie aan zee. Dat is nu eigenlijk enkel nog het geval voor mensen van de oudere generatie. Een verblijf aan zee is nu veel vaker een tweede of een derde vakantie. Mensen huren nog slechts uitzonderlijk een vakantieverblijf voor een maand. Veel vaker komen mensen gewoon voor een week, of zelfs voor enkele dagen of een weekend. En tegelijk met het veranderende vakantiegedrag, zien we ook een nog altijd toenemende belangstelling voor een tweede verblijf of voor een vaste verblijfplaats. Blankenberge heeft ondertussen meer dan 20.000 vaste bewoners en dat aantal neemt nog elk jaar toe. Het toenemende aantal “aangespoelden” blijft een mooie graadmeter om aan te geven dat Blankenberge niet enkel in de zomer volop leeft. Vandaar dat er nog altijd heel veel wordt gebouwd en dat de vraag kennelijk geen moeite heeft om het stijgende aanbod te blijven bijbenen. Want in de loop der jaren is de kloof tussen wat hier traditioneel allemaal gebeurde in het drukke zomerseizoen en de stilte die zogenaamd heerste in het rustige winterseizoen ook beduidend kleiner geworden. Er blijft hier toch het hele jaar door een bepaalde sfeer hangen die mensen behoorlijk blijft aanspreken.”

Vernieuwend

In het nieuwbouwaanbod in Blankenberge zit alvast één zeer opvallend project. In de duinen en met zicht op zee en op de achterliggende polders verrijst immers The One, een project met een opvallende en iconische architectuur. Het project is een initiatief van Volus by VT-Invest, de holdingsvennootschap uit Aalter die acht bedrijven in de bouwsector beheert. Het aannemingsbedrijf Van Tornhaut, dat lid is van deze holding, realiseerde al tal van woonprojecten aan de kust.

We hebben inderdaad gekozen voor iets unieks”, legt Pascal Legroe uit. “Het gaat om een gebouw met 11 verdiepingen, waarin plaats zal zijn voor 89 appartementen met één, twee of drie slaapkamers, die in oppervlakte variëren van 60 tot 130 vierkante meter, maar die stuk voor stuk tiptop zijn afgewerkt. Er is ook een ondergrondse parking voorzien met drie verdiepingen.  Behalve van hun eigen exclusief appartement, kunnen de bewoners van The One ook gebruik maken van de ‘Community Box’ op hoogste verdieping. De Community Box is een superingerichte, multifunctionele ruimte van 75 vierkante meter die ter beschikking staat van elke bewoner van The One. Het sublieme uitzicht op zee en een terras van liefst 39 vierkante meter vormen een plek om af te spreken met medebewoners of met vrienden. We willen met dit project tonen dat ook appartementsbouw aan de kust bijzonder innovatief en vernieuwend kan zijn en we zijn fier dat we dat net in Blankenberge kunnen doen. Het project breekt alvast met de eentonigheid die volgens velen nog altijd kenmerkend is voor de kust. Het gevelontwerp bestaat uit een spel van volumes die in- en uitspringen om zo de bewoners de kans te bieden maximaal te profiteren van het zicht op de duinen, de zee en de polders. ”

Budgetvriendelijk

Volgens de Notarisbarometer ligt het aandeel van Blankenberge in het totaal van de vastgoedtransacties aan de kust rond de 8%, waardoor het een erg belangrijke vastgoedmarkt blijft. De jongste jaren steeg de verkoopactiviteit telkens met meer dan 5%. Begin vorig jaar was er weliswaar een kleine aarzeling omwille van de onduidelijkheid die toen heerste over de verlaging van de registratierechten, maar sindsdien draait de vastgoedmarkt weer op volle toeren, zeker ook omdat de hierboven aangehaalde wijzigingen in de vakantieverhuur voor snelle rotatie zorgen.

En niet onbelangrijk om te helpen verklaren waarom de vastgoedmotor in Blankenberge niet sputtert is natuurlijk ook het feit dat de prijsstijgingen die de jongste jaren voor het vastgoed zijn waargenomen niet kunnen beletten dat Blankenberge nog altijd tot de categorie van de budgetvriendelijke kustgemeenten behoort. Dat blijft mensen naar een stad zuigen, waarvan de burgemeester er ook na de recente aanpassing die Hugo Matthysen van de tekst van zijn lied deed, blijft op hameren dat iedereen er welkom is.

Dit artikel delen

Suggesties voor u