Immo in het Brugs Ommeland

Geschreven door Logic-Immo.be
19 februari 2021

Algemene vastgoedtrends zijn ook in het gebied rond Brugge van kracht

De verkiezingsuitslagen van 26 mei hebben het nog maar eens aangetoond: als een bepaalde trend op een gegeven ogenblik zichtbaar wordt, dan blijft die zich over het algemeen ook doorzetten. En dat geldt ook op de vastgoedmarkt, die nu volop in beweging is, ook al omdat bepaalde thema’s die in de aanloop naar de verkiezingen veel aandacht kregen, zoals mobiliteit en de betonstop, er een belangrijke impact op hebben.

Damme

Stijn Leemans (Immo Stijn) Nancy Meuleman (Meuleman Vastgoed) en Jan Vlieghe (Albert Vastgoed/Immo Acasa) bevestigen dat ook het Brugse Ommeland, dat buiten Brugge zelf bestaat uit de gemeentes Ardooie, Beernem, Damme, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Lichtervelde, Oostkamp, Oudenburg, Pittem, Ruiselede, Tielt, Torhout, Wingene, Zedelgem en Zuienkerke, niet ontsnapt aan de algemene trends die zich op de vastgoedmarkt manifesteren en hebben ook wat bedenkingen bij de traagheid waarmee de overheid op bepaalde marktontwikkelingen reageert.

Sterke dynamiek blijft stand houden

Nancy Meuleman wijst erop dat, in weerwil van veel geluiden die doorklinken over een maatschappelijke trend, waarin “bezit” wordt verdrongen door “gebruik” nog steeds veel jonge mensen volop willen gaan voor het verwerven van een eigen woning. 

Jonge mensen zijn er zich sterk van bewust dat ze zo spoedig mogelijk moeten overgaan tot aankoop van een eigen woning, om zo weinig mogelijk spaargelden te verliezen. Huren is immers toch redelijk duur en mensen die huren en pas later kopen hebben altijd spijt over die vele maanden huur die betaald zijn en uiteindelijk niets hebben opgebracht. Maar de belangstelling van jonge gezinnen voor een eigen woning is niet de enige factor die voor de nodige dynamiek zorgt. Mensen voelen zich ook veel minder dan vroeger gebonden aan hun eigendom en durven sneller het roer omgooien, verhuizen en dus hun woning verkopen.”  

Maar zoals Willem Elsschot meer dan honderd jaar geleden al schreef durven tussen droom en daad wel eens wetten in de weg staan en praktische bezwaren. Met andere woorden: een eigen vrijstaande woning is voor veel mensen weliswaar een droom maar ze beseffen ook dat het niet altijd mogelijk is om die waar te maken. “Het financiële aspect doet hen toch ook vaak beslissen om te kiezen voor een rijwoning of een appartement” geeft Nancy Meuleman nog aan.

Een grotere eigendom vergt meer financiële inspanning om in orde te stellen bij aankoop én te onderhouden gedurende de bewoningstermijn, waardoor mensen sneller kiezen voor het financieel- en onderhoudsgemak. Ondertussen blijven we ook grote belangstelling merken vanwege de investeerders, die, omdat ze zo weinig mogelijk beslommeringen willen, wel de focus leggen op recente of nieuwe panden. Investeerders die op Brugge en de randgemeenten focussen, beseffen voorts ook dat de aankoopprijs die ze moeten ophoesten er wat hoger ligt dan in pakweg Roeselare, maar dat ze er ook stabiele huurders kunnen voor vinden, waardoor die panden op zich al een meerwaarde creëren. Binnenkort starten wij trouwens met de verkoop van twaalf gezinswoningen in de Van Steenestraat in Assebroek. Het gaat om een mooi project in een groen kader en we verwachten er dan ook flink wat belangstelling voor.”  

Discrepantie 

Jan Vlieghe onderstreept bij de vaststelling dat de vastgoedmarkt nog altijd erg dynamisch is, toch ook dat er sprake is van wat discrepanties. “Er wordt nog altijd veel gebouwd”, zegt hij, “maar ik heb toch de indruk dat dit nog altijd gebeurt vanuit de gedachte dat de maatschappij nog altijd op dezelfde leest is geschoeid als vroeger. En dat is echt niet meer het geval. Zo stellen wij vast dat de jongere generatie toch minder bereid is dan vroeger om een groot gedeelte van het beschikbare budget aan wonen te besteden. De generatie van 25- tot 35-jarigen was tot voor enkele jaren bereid zowat de helft van zijn budget opzij te leggen voor wonen en alles wat daarbij komt kijken, terwijl dat nu naar mijn aanvoelen een pak minder is. Mensen staan anders in het leven, willen meer reizen en stilaan is een bepaalde groep ervan overtuigd dat de filosofie van de deeleconomie – kunnen gebruiken is belangrijker dan bezitten – ook op wonen toegepast kan worden. Ik denk dat op de bouw- en vastgoedmarkt de ideeën van de Vlaamse bouwmeester rond verdichting en mobiliteit nog onvoldoende zijn doorgedrongen. Er wordt met andere woorden nog altijd veel gebouwd zonder daarbij voldoende rekening te houden met de behoeften van morgen. Een woonvorm als co-housing is nu in feite nog marginaal, maar zal volgens mij toch doorbreken. De vastgoedmarkt boomt, maar met name in de Brugse randgemeenten staan bijvoorbeeld ook veel villa’s met zes of acht slaapkamers die perfect een nieuwe bestemming zouden kunnen krijgen door er woonunits voor zorgbehoevenden van te maken, maar de regelgeving en de voorschriften beletten dat momenteel nog. Met andere woorden: net als in de rest van het land is er ook rond Brugge werk aan de winkel om bouwen en wonen meer aan te passen aan de behoeften van de maatschappij van vandaag en vooral aan die van morgen.”   

Nieuwkomer Stijn Leemans: mensen helpen staat centraal

Stijn Leemans is, na eerder ervaring te hebben opgedaan bij een ander kantoor, pas sinds een viertal maanden actief met zijn eigen makelaarskantoor. Hij opereert vanuit Veldegem en kent vanuit eerdere ervaringen de regio rond Brugge als zijn broekzak. Ook hij bevestigt dat de algemene trends die op de vastgoedmarkt waarneembaar zijn, ook in deze regio volop van kracht zijn.

Er is door een samenloop van factoren, sprake van een ongekende dynamiek met een zeer grote vraag en een aanbod dat zowel met nieuwbouw als met bestaande panden gretig op die vraag inspeelt. Om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en vooral om ervoor te zorgen dat verkopers en kopers niet verdwalen in de complexe doolhof die vastgoedtransacties soms zijn, is er nood aan echt menselijk contact. Bij vastgoedtransacties komen immers ook vaak emoties om het hoekje kijken. Ik ben met mijn activiteiten als makelaar gestart om precies voor dat contact van mens tot mens te zorgen en om zowel kopers als verkopers maximaal te ontzorgen. Er zijn natuurlijk ook nog andere beroepen waarin mensen helpen centraal staat, maar dat van vastgoedmakelaar scoort op dit vlak toch wel erg hoog. En daarom heb ik er mijn passie van gemaakt. Ik maak me dan ook sterk dat ik voor de regio van het Brugse ommeland op deze markt echt voor een meerwaarde kan zorgen.”

Dit artikel delen

Suggesties voor u