Immo in het Meetjesland

Geschreven door Logic-Immo.be
19 februari 2021

Ook “tussen de torens van Brugge en Gent” floreert de vastgoedmarkt

De regio van het Meetjesland, tussen Gent en Brugge, doet onvermijdelijk aan ‘Marieke’  denken, het nummer waarin Jacques Brel het heeft over ‘le ciel flamand’, de stomme wind, het donkere licht, de grijze zee en het vlakke land “entre les tours de Bruges et Gand”.

Eeklo

De beelden die bij de muziek van één van de grootste artiesten van onze tijd vaak worden vertoond, ademen altijd een beetje een onbestemde en melancholische, maar toch ook aantrekkelijke sfeer. En die sfeer trekt ongetwijfeld ook vastgoedkopers aan voor het Meetjesland. Frederique Gillebeert (Consea), Yves Deleyn (Immo Yves), Els Vaernewyck (Heritage Vastgoed), Stijn Voet (Stijn Voet Immobiliën) en Nic De Muynck (Vastgoed Unicum) bevestigen in ieder geval dat de vastgoedsector ook in het Meetjesland volop floreert.

Mobiliteit

Het Meetjesland, in het noordwesten van Oost-Vlaanderen, is niet alleen de landelijke regio tussen de West- en de Oost-Vlaamse provinciehoofdstad, het is ook de regio die aan het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen grenst. Wie vanuit Eeklo noordwaarts via Watervliet rijdt komt in een mum van tijd in het aantrekkelijke Zeeuwse polderlandschap terecht, dat net als het Meetjesland zelf heel wat rust uitstraalt. Het Meetjesland is trouwens sinds 1998 erkend als regionaal landschap. Dat betekent dat het erkenning geniet omwille van zijn eigen karakter en zijn hoge cultuurhistorische en natuurwaarde. Ook toeristisch gezien heeft de regio dus onmiskenbare troeven. Wielertoeristen die niet altijd de hellingen van de Vlaamse Ardennen willen overwinnen, kunnen zich ook op het vlakke parcours van het Meetjesland – de streek van ex-wielerlegende Roger De Vlaeminck – verkneukelen.

Natuurlijk zal dat specifieke landschapskarakter een aantal mensen aanspreken”, zegt Stijn Voet. “Vandaar dat ook vastgoed in landelijke dorpen van de regio kopers vindt. Maar een belangrijke troef van de streek ligt tegelijk toch ook in de mogelijkheden die ze biedt qua mobiliteit. Aalter bijvoorbeeld ligt aan de E40 en biedt ook goede treinverbindingen met de kust en met de hoofdstad. Reken daar nog bij dat vastgoed in steden als Aalter en Eeklo een stuk goedkoper is dan in pakweg Gent en je hebt nog een bijkomend argument dat kandidaat-kopers kan overtuigen. Er is dan ook een zeer ruim aanbod van nieuwe appartementen, die bij verschillende doelgroepen aftrek vinden. Niet alleen de jonge starters die vaker dan vroeger een “tussenstap” inschakelen vooraleer over te gaan tot de aankoop van een woning, maar ook bij investeerders en de wat oudere bevolkingsgroep die minder dan vroeger honkvast in de woning in het platteland blijft. Het aanbod van de woningen is een stuk krapper, omdat promotoren natuurlijk liever appartementen bouwen, en we merken dan ook dat die woningen tegenwoordig zeer gegeerd zijn en bijzonder snel van de hand gaan. Dat steeds meer mensen gewonnen zijn voor een appartement en dat specialisten verwachten dat de interesse voor appartementen zal blijven toenemen, mag niet doen vergeten dat huizen vandaag nog altijd het meest verkochte type vastgoed zijn.”    

Grote vastgoedactiviteit…

Volgens de jongste cijfers van de notarissenfederatie zag Oost-Vlaanderen zijn vastgoedactiviteit in het eerste trimester van 2019 met 5,9% toenemen in vergelijking met het vierde kwartaal van 2018.  En de subregio van het Meetjesland heeft daar ook zijn steentje toe bijgedragen.

Normaal is de periode na Nieuwjaar een beetje kalmer”, bevestigt Els Vaernewyck, “maar dit jaar hebben we van kalmte inderdaad niets gemerkt. De activiteit is ook in het eerste kwartaal nooit stilgevallen. En dat is misschien toch wel enigszins verrassend aangezien we ook vorig jaar al een superdrukke periode beleefden. De aanhoudende forse activiteit heeft ongetwijfeld te maken met de nog altijd lage rente, waardoor investeerders, die normaal in de zoektocht naar rendement eerder opteren voor financiële producten of de beurs, zich de jongste jaren steeds meer op de vastgoedmarkt hebben gestort. Het vertaalt zich in een zeer groot aanbod van appartementen. Voorts merken we dat er, ook in het Meetjesland een bijzonder grote interesse is voor instapklare woningen. Of het nu komt omdat renovatiekosten hoog kunnen oplopen en er bij een grondige verbouwing misschien onverwachte lijken uit de kast kunnen vallen of omdat de reglementering en normering zo streng is geworden, het is een feit dat het aantal belangstellenden voor woningen die moeten worden verbouwd afneemt. Maar er is genoeg verscheidenheid in het aanbod. Vergeet niet dat het ook in pakweg Lotenhulle en Ursel erg leuk wonen is.”

…maar geen oververhitting

Voor een woonhuis werd in België in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 253.904 euro betaald. Dat is 1 procent meer dan het jaargemiddelde van 2018. Kopers van een woonhuis betaalden in het eerste kwartaal van 2019 zo’n 2.400 euro meer voor een woonhuis dan in 2018. De prijs van woonhuizen steeg in 2018 met gemiddeld 4,7% in vergelijking met 2017. Voor appartementen bleef de prijsstijging in diezelfde periode beperkt tot 1,8%. In de periode 2014-2019 steeg de gemiddelde prijs met net geen 27.000 euro (11,9 procent). In reële termen, zonder de inflatie van 7,3 procent, steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis met 4,6 procent of minder dan 1 procent per jaar. De notarissenfederatie merkt dan ook op dat er in België, in tegenstelling tot andere landen, geen sprake is van een oververhitte vastgoedmarkt.  

Er is ook in het Meetjesland sprake van een gezonde dynamiek op de vastgoedmarkt”, geeft Yves Deleyn aan. “Het grote voordeel aan het Meetjesland is dat het een zeer diverse regio is, met een divers aanbod aan verschillende woningen en appartementen. De oudere generatie zien we vaker naar het centrum van een gemeente trekken zoals Eeklo, Maldegem of Evergem, waar ze vaak voor een appartement kiezen. De jonge generatie kiest al vaker voor een landelijke woning met een fraai uitzicht, zoals bv. Sint-Laureins. Ook Zomergem is zeer populair bij jonge gezinnen. Of Eeklo als stad even veel te bieden heeft als Gent, durf ik toch een beetje betwijfelen. Eeklo heeft wel een divers aanbod aan verschillende detailwinkels, maar het nadeel van de stad is dat er een grote gewestweg dwars door het centrum loopt, waardoor het toch ook een doorrijstad is. Het nieuwe stadsbestuur heeft beloofd dit de komende jaren te zullen aanpakken om van Eeklo ook echt een mooie winkelstad te maken. Ik durf dan ook geloven dat de toekomst er goed uitziet. Wat onszelf betreft bieden wij momenteel  zeer mooie en moderne assistentiewoningen aan in het centrum van Waarschoot, die zowel te huur als te koop zijn.  Ook in Lembeke komt er een met ‘De Heidebloem’ een prachtige residentie met een uitgestrekt zicht.                                    

Inhaalbeweging

Nic De Muynck meent dat de sterke vastgoedactiviteit in het Meetjesland te maken heeft met een inhaalbeweging. “Het lijkt erop dat de zoekende koper het Meetjesland heeft ontdekt als regio met prachtige natuur, uitgebreide infrastructuur en betaalbaarheid. Wij zien meer en meer enthousiaste kandidaten en dat leidt tot een toename van het aantal transacties. Dat zal ook de prijzen doen stijgen en die positieve trend spreekt uiteraard ook investeerders aan. Jonge mensen  tonen meer en meer interesse in de plattelandsgemeenten die op een boogscheut liggen van Eeklo. Zij kiezen voor rust, landelijkheid en privacy in combinatie met alle voordelen, winkels, scholen, kliniek, sportcentra die Eeklo te bieden heeft. Een andere groep jonge mensen wensen alle voordelen van een centrum gecombineerd te zien met groen en rust. Projectontwikkelaars hebben dit begrepen en spelen daar goed op in met knappe en slimme concepten. Bij appartementen zien wij een toenemende tendens om te gaan wonen in de groene rand van de stad op een boogscheut van het centrum. Eeklo zet hier een aantal mooie inbreidingsprojecten in het zadel die gesmaakt worden door de kopers op leeftijd van de omringende plattelandsgemeentenIk ben ervan overtuigd dat Eeklo alle troeven in handen heeft om uit te groeien tot een mooi alternatief voor Gent. Het is nu aan het bestuur om deze troeven uit te spelen, jonge mensen aan te trekken, economische expansie te stimuleren en de stad leefbaar en aangenaam te maken. Wij mochten al even achter de schermen meekijken naar een paar prachtige inbreidingsprojecten en vaststellen dat de toekomst van Eeklo er prachtig uitziet! Voorbeelden van unieke inbreidingsprojecten voor woningen die Unicum verkoopt zijn onder meer het project ‘De Eiken’ met woningen in een moderne strakke architectuur nabij de scholen, het handelscentrum en natuurdomein Het Leen, en het project ‘Pussemier’ dat voorziet in een twintigtal uitzonderlijk energiezuinige nieuwbouwwoningen aan een groen park, vlak bij de nieuw sporthal, het Heldenpark en het centrum van Eeklo.”

Drie soorten kopers

Frederique Gillebeert  bevestigt eveneens dat het snor zit met de dynamiek op de vastgoedmarkt. “Het is een algemene trend”, zo geeft hij aan, “dat er een stijgend aanbod is van appartementen. Verschillende factoren spelen daarin mee, waaronder ook maatschappelijke ontwikkelingen zoals de toename van de eenpersoons- en éénoudergezinnen. En uiteraard ook het feit dat vastgoed toch nog altijd wordt beschouwd als een zeer veilige investering. We hebben de jongste tijd duidelijk te maken met drie soorten kopers. Enerzijds zijn er de pure investeerders die actief zijn op de verhuurmarkt om zo een hoger rendement te halen dan als ze hun spaarcenten in vastrentende beleggingen steken, en anderzijds de jonge gezinnen van wie er een aantal in tegenstelling tot vroeger niet langer geïnteresseerd zijn in een grote tuin. En daartussen natuurlijk ook een groep van veertigers of vijftigers die graag nu al een appartement willen kopen om dat eerst een periode te verhuren en met het vaste voornemen om er naderhand zelf in te trekken. Op de hoek van de  Boomgaardstraat en Stationsstraat in Aalter bieden wij momenteel mooie woongelegenheid in residentie ‘Den Teerling’. Deze ligging in het centrum van Aalter biedt alle comfort naar bereikbaarheid en uiterst aangename uitzichten. De afwerking wordt tot in de puntjes voorzien. In het straatbeeld springt dit gebouw op architecturaal vlak onmiddellijk in het oog.”

Onze gesprekspartners zijn het er in ieder geval roerend over eens dat de vastgoeddynamiek in het Meetjesland ook de komende jaren op een veelbelovende manier zal kunnen aanhouden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u


Artikelen over hetzelfde onderwerp