Immo in Oostduinkerke

Geschreven door Logic-Immo.be
19 februari 2021

Kleine prijscorrectie maakt markt interessant

In algemene lijn met de vastgoedtrends aan de kust, is er ook in Oostduinkerke, deelgemeente van Koksijde die vooral bekend is als de gemeente van de garnaalvissers te paard, nog altijd sprake van een stevige dynamiek. Al geven de cijfers aan dat de prijzen er aan een kleine correctie toe lijken. “En dat biedt uiteraard ook nieuwe kansen”, weet Johan Verriest van VC Immo.

Oostduinderke

Werelderfgoed

Op 29 en 30 juni eerstkomend vinden in Oostduinkerke weer de jaarlijkse Garnaalfeesten plaats. Het is een ode aan de zee, maar vooral aan de garnaalvissers te paard. Tijdens dit weekend zijn tal van activiteiten gepland, met op zondagnamiddag natuurlijk de vermaarde garnaalstoet. De garnaalvisserij te paard in deze kustgemeente staat sinds 2013 op de Unesco-lijst van het “Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid”. Het is volkomen terecht dat de gemeente daar behoorlijk trots op is. De garnaalvissers te paard inspireren trouwens ook hobbyvissers. Zo berekende het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) recent dat er in ons land een kleine 3.000 recreatieve zeevissers zijn, die vanop scheepjes of met de hengel of een sleepnet in het ondiepe zeewater op garnaal vissen. Deze recreatieve zeevissers zouden volgens het VLIZ-onderzoek jaarlijks zelfs 100 ton garnaal uit de zee halen.

Maar Oostduinkerke is natuurlijk niet alleen maar interessant voor vissers. Ook komende zomer is er in de gemeente heel veel te beleven. Zo kunnen ook de avondmarkten en het traditionele vuurwerk op 11 juli altijd op heel wat belangstelling rekenen. Bovendien vormen Oostduinkerke en Koksijde met hun 700 hectare natuurgebied ook een echt wandelparadijs. Heerlijk uitwaaien en de frisse zeelucht inademen valt hier heel letterlijk te nemen. “Net als in de andere kustgemeenten zijn ook hier de jongste jaren bovendien flink wat inspanningen geleverd om voor beleving te zorgen”, zegt Johan Verriest, “en onvermijdelijk heeft dat ook een impact op de vastgoedmarkt. Hoe meer en hoe vaker mensen die beleving aan onze unieke kust kunnen ervaren, hoe meer ze ook geneigd zijn om hier iets te kopen als vaste woonplaats of als tweede verblijf.”

Korte break

De belangstelling voor vastgoed aan de kust blijft dan ook heel groot. “VC Immo doet geen seizoenverhuring”, geeft Johan Verriest aan, “maar ik merk toch wel dat de kustgemeentes in het algemeen en ook Oostduinkerke en Koksijde een favoriete bestemming blijven voor mensen die er geregeld eens tussen uit willen. Een tweede verblijf is dan ook erg handig. Ik hoor ook wel dat er nog altijd veel belangstelling is voor vastgoed in Spanje of Portugal, maar dat zijn toch bestemmingen waar je niet zomaar zonder enige voorbereiding even naar toe gaat. Wie hier een optrekje heeft, kan bij het horen van een zonnig weerbericht voor de volgende dag zomaar beslissen om naar zee te komen en volop genieten. Met een eigendom in het buitenland ligt dat toch een stuk moeilijker.”

We zien trouwens ook dat het vakantiepatroon de jongste jaren heel erg aan het veranderen is. Vroeger was het arbeidsritme geregeld als een metronoom: je ging elf maanden werken en je had een maand verlof, maar omdat leven en werken tegenwoordig veel meer door elkaar lopen, is het veel gebruikelijker geworden om af en toe een korte break in te lassen, vaak zelfs midden in de week. Dan is een tweede verblijf aan de kust een mooie opsteker.  

Prijscorrectie biedt kansen

Vandaar dat de nieuwbouwprojecten aan de kust nog altijd als paddenstoelen uit de grond rijzen. Het zou kunnen verklaren waarom de prijzen voor appartementen aan de kust vorig jaar volgens de federatie van notarissen lichtjes zijn gedaald. In Koksijde-Oostduinkerke lagen de prijzen gemiddeld 4,3% lager dan in 2017. Maar een gemiddelde zegt natuurlijk niet alles want dezelfde bron geeft aan dat de appartementen op de zeedijk in Oostduinkerke en Koksijde gemiddeld dan weer met 7,8% stegen tot 256.000 euro.

Het is een aloude wijsheid die ondanks alle snelle veranderingen in de maatschappij niets aan kracht en waarheidsgehalte heeft ingeboetnet als in de retail geldt voor vastgoed dat de ingrediënten die de meeste kansen bieden op een echt mooie investering nog altijd ligging, ligging en ligging zijn. Zelfs oudere appartementen, die tegenwoordig iets moeilijker verkocht geraken, vinden wel nog gemakkelijker een koper als de ligging goed is. En ook de kleine prijscorrectie die we meemaken nadat de prijzen jaren aan een stuk de pan waren blijven uitswingen, is volgens mij niet alleen erg gezond voor de markt, ze biedt ook mooie koopkansen. Een renovatie om deze appartementen af te stemmen op de wensen van de vakantiehuurders, biedt investeerders toch de kans om twee vliegen in één klap te slaan: een mooie meerwaarde creëren en een aardig huurrendement opstrijken. Wie tijdens het hoogseizoen een appartement met twee slaapkamers kan verhuren, kan toch maar mooi zo’n 2.500 tot 2.800 euro huurgeld per maand opstrijken.”  

Geen overaanbod

Dat de kleine prijsdaling van de appartementen in Oostduinkerke een gevolg zou kunnen zijn van een dreigend overaanbod is volgens Johan Verriest niet aan de orde. “Er staat inderdaad heel wat te koop”, zegt hij nog. “Maar tegenover het uitgebreide aanbod staat ook nog altijd een heel hoge vraag. Want hoe je het ook draait of keert, een investering in vastgoed is de beste en veiligste oplossing voor wie zijn centen wil laten renderen. De beurs is gezien de dreigende handelsoorlogen tussen onder meer de Verenigde Staten en Mexico en China, bijzonder onzeker en de rente blijft enorm laag, zodat van vastrentende beleggingen geen rendement valt te verwachten. Vastgoed zal daarom altijd het best mogelijke alternatief blijven en vastgoed aan de kust is dan uiteindelijk te vergelijken met een taart waarop de allermooiste en allerbeste kersen liggen.”

Dit artikel delen

Suggesties voor u