Immo in Oostende

Geschreven door Logic-Immo.be
19 februari 2021

Meer dan ooit de badstad waar altijd iets te beleven valt

Niemand kan ernaast kijken: mede door de prachtige zomer van 2018 en de voorspellingen dat die van 2019 even veel zonnige dagen zal hebben, is de Belgische kust weer aan een opmars bezig.

Oostende

En wie Belgische kust zegt, zegt onvermijdelijk ook Oostende, want de stad blijft haar eretitel als koningin der badsteden met verve dragen. In Oostende valt altijd iets te beleven en dat trekt niet alleen dagtoeristen, maar ook tweede verblijvers en investeerders aan. Nicolas van Ravels (Acta Vastgoed), Jan Eeckhout (Agence Eeckhout) en Filip Dermul (Agence Dermul) stellen met genoegen vast dat de positieve dynamiek op de Oostendse vastgoedmarkt aanhoudt.

Terug van nooit weggeweest

Oostende heeft altijd al een grote aantrekkingskracht uitgeoefend. Al van in de “belle époque”, de periode tussen het einde van de negentiende eeuw en het begin van de eerste wereldoorlog was Oostende een echte “place to be”. De stad heeft aan die periode zelfs de prachtige belle époquewijk overgehouden, die ondertussen wel een opfrisbeurt kan gebruiken. Wie de zee letterlijk links laat liggen en aan het stadhuis afslaat om te flaneren op de Boulevard, de Alfons Pieterslaan, tot aan Petit Paris zit meteen in het hart van deze wijk en kan zich verkneukelen in de aanblik van erfgoed van hoge standing met sierlijke lanen en elegante herenhuizen. Het gaat om een bouwkundige referentie met een rijk verleden waar een aantal eigenaars tegenwoordig ook interessante renovatiewerken uitvoeren.  

Dat grootse en nostalgische karakter van de wijk blijft altijd kenmerkend voor Oostende”, zegt Nicolas van Ravels. “Maar het is slechts één van de vele elementen die de stad zo aantrekkelijk maken. De combinatie van traditie en moderne en trendy beleving heeft iets onweerstaanbaars, dat ook vandaag weer veel mensen belangstelling doet hebben voor Oostende. Voor jong en oud zijn weekendjes en midweekverblijven aan zee steeds meer vaste prik geworden om rustpunten in te bouwen in de jachtigheid van het dagelijkse bestaan. Dat kan uiteraard in alle badplaatsen, maar Oostende heeft op dat vlak toch altijd een voetje voor, ook al door het enorme culturele aanbod. Hier is echt altijd iets te doen. Oostende is bij manier van spreken dan ook terug van nooit weggeweest.” 

Toerisme Oostende heeft volgens Filip Dermul alleszins gezorgd voor een verstandig uitgekiend en gespreid evenementenbeleid. “In combinatie met een hoogwaardig cultureel aanbod, zowel structureel met Kursaal, De Grote Post, Kaap en Muzee maar ook met evenementen zoals Theater aan Zee en het Filmfestival kan Oostende zich meten met grote culturele bestemmingen en dat is iets waar de stad volgens mij echt prat mag op gaan.” 

In de spits van het vastgoedgebeuren

Ook Filip Dermul ziet dat een verblijf in Oostende mensen een goed gevoel bezorgt. “Dat heeft volgens mij in de eerste plaats met de aantrekkingskracht van de stad te maken en met het feit dat er echt heel veel te beleven is. En in iets mindere mate misschien met het besef dat mensen die hier vakantie vieren, er zich bewust van zijn dat ze misschien toch ook een kleine bijdrage hebben geleverd aan een beter milieu door geen vliegtuig te nemen om op hun vakantiebestemming te geraken. Deze zomer zal er ook geen overlast meer zijn door de werken voor de parking onder de Albert I-promenade, die voorgaande jaren misschien huurders afgeschrikt hebben. Ik verwacht dus eigenlijk opnieuw een hoogseizoen. Wij pakken trouwens ook zelf uit met een primeur want voor het eerst zullen wij een watervilla verhuren als vakantieverblijf. Deze boot ligt in het Mercatordok en zal wellicht op heel veel belangstelling kunnen rekenen vanwege mensen die een uniek weekend of een unieke midweek willen beleven. Een jachthaven die midden in het stadscentrum ligt, is trouwens op zich ook een unicum in de wereld. Dat krijgt niet altijd veel aandacht, omdat hier nog zo veel andere troeven zijn. In ieder geval is het aanbieden van de watervilla nog maar eens een element dat aangeeft dat Oostende qua diversiteit in het aanbod voor verkoop en verhuur van vastgoed gerust mag beweren dat het een speler is uit de Champions League. Onze stad loopt in de spits van het vastgoedgebeuren.”  

Nieuwbouw blijft floreren

Het brede zandstrand, de boulevard, de jachthaven, de horeca en de winkels zorgen ervoor dat Oostende voor elk wat wils heeft te bieden. “Toch merken wij dat mensen die ons kantoor binnen stappen dat vlak bij het station is gelegen, ook interesse tonen voor projecten die iets buiten Oostende liggen”, merkt Jan Eeckhout op. 

Ons nieuwbouwproject “Waterzicht” in Bredene met dertien appartementen, op een superlocatie aan de Spuikom, een oase van rust, omgeven door groen en water, is nog maar pas opgestart en heeft al een aantal kopers gevonden. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk want het sportcentrum, het zwembad en een nieuwe parkzone liggen in de directe nabijheid en naar het centrum van Oostende is het slechts een tiental minuten fietsen. Bovendien is er een bushalte om de hoek. Kopers hebben ook volledige inspraak rond de plannen, en de totaalinrichting. Voorts hebben we in Oostende zelf met residentie “Jack V” nog een stijlvol nieuwbouwproject op wandelafstand van de zeedijk en het centrum. Deze residentie bestaat uit 8 appartementen en 2 duplex-dakappartementen met voor- en achterterrassen. We merken dat er bij kopers zowel belangstelling is als hoofdverblijfplaats als als tweede verblijf. Daarnaast wil ik toch opmerken dat oppervlakte niet onbelangrijk is. Er is al veel te doen geweest over compact wonen, maar mensen hebben toch altijd ruimte nodig. Ook voor appartementen moet je toch minstens 85 à 90 vierkante meter hebben om je comfortabel te voelen. Vandaar dat ik merk dat bestaande en gerenoveerde appartementen die de nodige ruimte bieden, tegenwoordig ook weer vlot kopers vinden.”

Ook woningen in trek

De diversiteit van het vastgoedaanbod waar Filip Dermul naar verwijst, wordt ook bevestigd door Nicolas van Ravels. “Vastgoed aan de kust en in Oostende is meer dan appartementen alleen”, legt hij uit. “Zo bieden wij in Mariakerke op de voormalige site Bierhalle het vernieuwend project AntonyTuin aan. Elf woningen worden er speels ingeplant rond het gemeenschappelijke groen, zonder dat daarbij privacy verloren gaan. Ze bieden een aangename woonomgeving en een hoog woon- en leefcomfort.”

Het moge duidelijk zijn: Oostende is nog altijd een stukje “belle époque” van vroeger, maar het is tegelijk ook een heel mooi stukje “belle époque” van vandaag: een bruisende stad met tal van nieuwbouwprojecten, met appartementen in alle prijsklassen en met een hele resem mogelijkheden om er te genieten als tweede verblijver of als vaste bewoner.

Dit artikel delen

Suggesties voor u