Immo in Zeebrugge

Geschreven door Logic-Immo.be
19 februari 2021

Perceptie over Zeebrugge is aan het veranderen

Net zoals aan de Franse Opaalkust het plaatsje Le Touquet een heel eigen identiteit heeft waardoor het ook Paris-Plage wordt genoemd, is er ook aan de Belgische kust een blikvanger met een heel eigen karakter, die met geen enkele van de nochtans dichtbijgelegen andere kustplaatsen te vergelijken is: Zeebrugge, dat in vroegere jaren omwille van zijn nauwe verwevenheid met Brugge trouwens ook wel eens Bruges-les-bains werd genoemd. 

Zeebrugge

Lodewijk van Keymolen (Key Immo) en Matthias Destorme (Immo Destorme) benadrukken dat steeds meer mensen gecharmeerd zijn van de unieke karaktertrekken van Zeebrugge.

Uniek karakter

Zeebrugge dankt zijn unieke karakter onder meer aan zijn fantastische strand – het grootste van alle Belgische kuststeden zodat iedereen er altijd een plaatsje vindt -, aan zijn nauwe banden met Brugge, één van de grootste toeristische trekpleisters van heel Europa, en aan de aanwezigheid van de internationale zeehaven. Maar die laatste factor heeft er ook voor gezorgd dat men Zeebrugge niet altijd onmiddellijk associeert met de echte badplaats die het toch is. In de omgeving van Zeebrugge is het immers leuk wandelen en fietsen en ook gezinnen met kinderen kunnen er altijd wel iets vinden dat tot de verbeelding spreekt. 

Denk bijvoorbeeld aan de havenrondvaart met het passagiersvaartuig Zephira die voorbij de marinebasis vaart en voorbij de Pierre Vandammesluis- een van de grootste sluizen ter wereld -, de gasterminal, het windturbinepark, het sterneneiland en de cruise- en baggerschepen terwijl immense containerschepen gelost worden aan de kade. Via een audiovisueel systeem aan boord krijgen deelnemers uitleg over wat er tijdens de rondvaart te zien is en die commentaar kunnen ze ook downloaden op hun smartphone. In een tijd waarin alles draait rond beleving, is deze havenrondvaart alleszins een unieke ervaring. Hetzelfde geldt voor een bezoek aan het themapark Seafront, in en naast de gebouwen van de oude vismijn in de haven. 

Het themapark is opgebouwd rond visserij en de maritieme geschiedenis en mag elk jaar meer dan 50.000 bezoekers verwelkomen. Momenteel loopt er met Operatie Noordzee 1944-1945 nog een tijdelijke tentoonstelling die jong en oud inzicht en informatie verschaft over de wat vergeten slag om de Schelde, die belangrijk was voor de beëindiging van de tweede wereldoorlog.  En op 15 augustus vindt in Zeebrugge de Dag van de Noordzee plaats, een feestelijk gebeuren dat als eerbetoon aan de vissers geldt. 

De perceptie verandert

Volgens Matthias Destorme blijft Zeebrugge zijn reputatie van buitenbeentje aan de Belgische kust getrouw. “Het unieke karakter doet Zeebrugge vaak een beetje tegen de stroom inroeien. Vandaar dat het hier de jongste jaren misschien wat stiller was dan in andere kuststeden, zeker nadat Polé Polé Beach, dat hier in de zomer een vaste waarde geworden was, andere oorden opzocht. Maar ondertussen brandt het licht als het ware opnieuw in Zeebrugge. Ik heb de indruk dat niet langer de perceptie bestaat dat het een wat “vergeten” badstad is. Ook op vastgoedvlak is mede door de vernieuwing van de jachthaven van alles aan het bewegen. Vandaar dat uit de prijzenenquête van het voorjaar, waaruit bleek dat de vastgoedprijzen in de meeste kustgemeentes aan het dalen zijn, Zeebrugge ook op dit vlak met een lichte stijging een tegengestelde trend liet optekenen. We merken dan ook heel wat belangstelling voor onze nieuwbouwprojecten. Eén daarvan is residentie Nivaria. Het gaat om hoogstaande appartementen, met daarbij zowel éénkamerflats als penthouses met een subliem zicht. De ligging aan de jachthaven en dicht bij de oude vismijn, de perfecte afwerking en de grote zonneterrassen zijn troeven die al heel wat kopers hebben kunnen overtuigen en we zijn ervan overtuigd dat ook de nog overblijvende appartementen snel de belangstellenden zullen kunnen overtuigen.”

Verhuizen straks nog meer mensen naar de kust ?   

Lodewijk van Keymolen bevestigt eveneens dat Zeebrugge tegenwoordig redelijk “on fire” is. “Terwijl her en der stemmen opgaan dat er stilaan te veel nieuwbouwappartementen zijn, ook aan de kust, heb ik de indruk dat er eigenlijk nog altijd te weinig nieuwbouw is. Ook omdat er een duidelijke verschuiving is van de wil van kandidaat-kopers om niet alleen een tweede verblijf te willen aan de kust, maar om er ook permanent te wonen.” Dat het voor steeds meer mensen mogelijk is om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken zodat ze niet langer files moeten trotseren, heeft daar wellicht ook mee te maken net als het feit dat de nood aan de rust van de zee voor veel mensen als het ware een must is geworden om in hun jachtige bestaan wat meer ademruimte te creëren.

Ik zie in ieder geval ook”, zegt Lodewijk van Keymolen  “een toenemende vraag naar appartementen met een oppervlakte die richting de honderd vierkante meter of meer gaat. De vraag blijft groter dan het aanbod en zeker ook in Zeebrugge. Ik denk dat de komende jaren nog meer mensen naar de kust zullen willen verhuizen, en niet alleen mensen die al wat ouder zijn. Wij spelen daar alvast op in met de residentie The Nautic. Het gaat om een project dat vanaf september zal oprijzen als onderdeel van een breder toekomstplan voor de oude vismijn. Het is een project dat heel goed past in het wat tegendraadse imago van Zeebrugge en kandidaten die hier een appartement kopen weten dat ze verschillende vliegen in één klap slaan: een appartement dat hen de garantie biedt op gezonde zeelucht, dat zich op een unieke locatie bevindt op een beetje afstand van het massatoerisme en dat erop kan bogen een architectonische parel te zijn.” 

Het moge duidelijk zijn, de tijd dat Zeebrugge vooral positief in de kijker werd geplaatst op het ogenblik dat journalisten er in de statige woning van Manu Ruys, de kijk van de voormalige hoofdredacteur van De Standaard er de politieke polsslag van het land gingen opmeten, ligt achter ons. Zeebrugge is duidelijk bezig zijn unieke troeven beter uit te spelen en dat slaat ook in toenemende mate aan bij vastgoedkopers en investeerders.  

Dit artikel delen

Suggesties voor u