Merelbeke is een gemeente met voor ieder wat wils. Stadsmensen voelen zich meteen thuis in het noordelijke gedeelte van Merelbeke en in Merelbeke-Centrum. Voel je meer voor de rust en de stilte van het platteland? In de zuidelijke deelgemeenten van Merelbeke vind je nog de echte landelijke dorpskernen van vroeger terug.
De twee grootste wijken van Merelbeke zijn Kwenenbos, net ten zuiden van het centrum, en Flora in het noorden. Kwenenbos is, zoals de naam al wel doet vermoeden, een bosrijke omgeving. De wijk heeft niet alleen haar eigen kerkje en een lagere school, maar ook het kasteel van Krombrugge is er gevestigd. De inwoners van Flora zijn op hun beurt dan weer de trotse buren van het Liedemeerspark, een natuur- en wandelpark op de rechteroever van de Schelde.
Wie in Merelbeke woont, hoeft zich geen moment te vervelen. Voor de sportievelingen zijn er heel wat prachtige wandel- en fietsroutes en heeft de gemeente ook een sportcentrum en een zwembad voorzien. Wie graag wat cultuur opsnuift, hoeft alleen maar naar gemeenschapscentrum ’t Groenendal te trekken om van een muziek- of theatervoorstelling te genieten.
Merelbeke is een uitstekende woonplaats voor pendelaars. De Hundelgemsesteenweg loopt van noord naar zuid door de hele gemeente en verbindt Gent met Brakel. Vlakbij Merelbeke-Centrum kun je meteen de A10/E40 en R4 oprijden. Via de R4 heb je bovendien een snelle verbinding met de E17 naar Antwerpen. Ga je met de trein werken? Dan kun je opstappen in Merelbeke-station in het nabijgelegen Gentbrugge.
Merelbeke staat duidelijk hoog aangeschreven op het lijstje van de woningzoeker. Op 4 jaar tijd is het aantal verkochte woningen in Merelbeke meer dan verdubbeld. De gemiddelde immoprijzen stegen intussen vrolijk mee. In 2010 kocht je in Merelbeke een huis voor gemiddeld 190.000 euro, vorig jaar betaalde je gemiddeld 250.000 euro. Voor een appartement tel je zo’n 265.000 euro neer. Op zoek naar bouwgrond? Voor een lap grond in Merelbeke kun je je verwachten aan een prijs van €277/m2.