Immo Nieuwpoort

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
19 februari 2021

Nieuwpoort: wonen tussen kust en IJzer

Nieuwpoort, dat gelegen is tussen Koksijde en Middelkerke, bestaat eigenlijk uit twee delen: Nieuwpoort-Stad en Nieuwpoort-Bad. Ook de dorpjes Sint-Joris en Ramskappelle behoren tot de fusiegemeente.

Nieuwport

Nieuwpoort is, behalve als badplaats, vooral bekend wegens de monding van de rivier de IJzer en de rol van de stad in WOI.

Een beetje geschiedenis

Er was voor het eerst sprake van Nieuwpoort ‚Äď of oorspronkelijk: Isera Portus ‚Äď in geschriften uit 1150. Later werd de stad ook nog Neo Portus, Novum Oppidum en Novus Portus genoemd.

In de loop der eeuwen onderging de kustlijn van de stad enkele drastische veranderingen onder invloed van de drie zogenaamde Duinkerke-transgressies.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vond de slag bij Nieuwpoort plaats. In 1914 werd uiteindelijk de IJzervlakte onder water gezet, waardoor de opmars van de Duitsers gestopt kon worden.

Immo in Nieuwpoort

Spreekt een eigen huis of appartement in Nieuwpoort je aan? Bekijk dan gauw even deze kerncijfers over de gemeente.

  • Nieuwpoort telt¬†11.451 inwoners.
  • De gemeente is¬†42,17 vierkante kilometer¬†groot.¬†71,43 procent¬†daarvan is onbebouwd.
  • Het gemiddeld jaarinkomen van een Nieuwpoortenaar bedraagt¬†16.606 euro. 8,13 procent van de inwoners is werkloos.
  • Bouwgrond¬†in Nieuwpoort kost gemiddeld¬†306 euro¬†per vierkante meter. Voor een kustgemeente is dat relatief goedkoop.
  • Een gewoon¬†woonhuis¬†in Nieuwpoort gaat gemiddeld voor¬†242.167 euro¬†van de hand. Dat is goedkoper dan in buurgemeente¬†Koksijde, maar duurder dan in¬†Middelkerke.
  • Een¬†appartement¬†in Nieuwpoort is een stuk prijziger dan een woonhuis. Daar betaal je gemiddeld¬†251.961 euro¬†voor. Dat is ongeveer evenveel als voor een appartement in Koksijde, maar flink duurder dan een appartement in Middelkerke.

Enkele ‚Äėwist-je-datjes‚Äô over Nieuwpoort

  • Net als in Namen, Brussel, Antwerpen, Gent, Kortrijk en Brugge staat er in Nieuwpoort een ruiterstandbeeld van Albert I, de Koning-Soldaat. Het bronzen standbeeld herinnert aan de Duitse invasie van Belgi√ę in 1914. Je vindt het Koning Albert I-gedenkteken  op een serene plek in een weids landschap, met water langs alle kanten.
  • In 2014 was Nieuwpoort het onderwerp van een graphic novel van auteur Ivan Petrus Adriaenssens. ‚ÄėAfspraak in Nieuwpoort‚Äô vertelt het verhaal van een  Belgische, Franse en Engelse soldaat die elkaar leren kennen aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog.
  • Deelgemeente Ramskappelle wordt bezongen in het gelijknamige nummer van de populaire komische rockgroep Preuteleute. De song is een cover van Rammstein, met aangepaste (West-Vlaamse) tekst.
  • Nieuwpoort is de geboorteplaats van onder meer Kamagurka, Jean-Marie Dedecker, poolreiziger Dixie Dansercoer en acteur-muzikant Wim Willaert.
Dit artikel delen

Suggesties voor u