Poperinge in het uiterste zuiden van West-Vlaanderen is een kleine stad met een indrukwekkende geschiedenis.
De naam van deze stad duikt voor het eerst op in de 9de eeuw, als de naam van een villa langs een oude steenweg, maar archeologisch onderzoek wees uit dat de plek al tijdens de steentijd werd bewoond. In de vroege middeleeuwen ontwikkelde het kleine stadje zich onder de hoede van de Sint-Bertinusabdij in Sint-Omaars (Saint-Omer). Toen de Vlaamse lakenindustrie in de 13de eeuw op gang kwam, was Poperinge er als de kippen bij. Drie eeuwen later ruimde de lakenindustrie plaats voor de hopteelt.
Poperinge mag dan een lange geschiedenis hebben, het is een verrassend jonge stad. Poperinge telt namelijk meer 0-17-jarigen dan bijvoorbeeld Gent of Antwerpen. Het hoeft dus niet te verbazen dat er in Poperinge elf lagere scholen en vier middelbare scholen zijn!
Die scholen brengen flink wat talent voort. Bekende Poperingenaars zijn voormalig Hooverphonic-zangeres Geike Arnaert, Genk-voetballer Sébastien Dewaest, astronaut Dirk Frimout en Charlotte Leys, kapitein van de Yellow Tigers. Ook gelieerd aan Poperinge is Henri d’Udekem d’Acoz, burgemeester van Proven, Proven-Krombeke en Poperinge van de jaren 60 tot 2005.
Om de drie jaar vieren de inwoners de Hoppefeesten. Al meer dan 1200 jaar wordt er in de omgeving van Poperinge hop geteeld. Wanneer de oogst binnen was, vierden de Poperingenaars en de honderden seizoenarbeiders dat uitbundig. Toen de hoppluk in de jaren 1950 gemechaniseerd werd, namen de Poperingenaars het initiatief om deze eeuwenoude traditie te eren met een driejaarlijkse stoet.
Wist je dat het internationaal bekroonde Hommelbier in Watou, een deelgemeente van Poperinge, wordt gebrouwen?
Een appartement, huis of villa kopen in Poperinge biedt heel wat troeven. De idyllische ligging in de West-Vlaamse heuvels is er een, de kleine afstand tot de kalme Westkust een andere. Poperinge ligt dan misschien in een uithoek van Vlaanderen, de stad is goed verbonden met de omliggende steden en economische zones.
Nog twee laatste argumenten?