Immo Ronse

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
22 februari 2021

Wonen in een stad met uitzicht

Een moderne taalgrensstad met een hele voet in de Vlaamse Ardennen en een halve voet in de Pays des Collines: dat is Ronse! Deze kleine, maar toeristische stad heeft een groots verleden een boeiend heden. We nemen een kijkje naar het immo-aanbod. 

Ronse

‚ÄėRotnace‚Äô

Ronse werd voor het eerst vermeld als ‚ÄėRotnace‚Äô rond 855-873. De naam is afgeleid van de nabijgelegen rivier de Ronne met het Keltische achtervoegsel ‚Äė-acum‚Äô, wat samen ‚Äėvestiging aan de Ronne‚Äô betekent. In de Germaanse talen kwam de klemtoon op de eerste lettergreep te liggen (Ronse), maar in de Romaanse talen op de laatste lettergreep (Renaix).

Er zijn aanwijzingen dat het gebied van Ronse in het paleolithicum al bewoond werd. Lange tijd draaide de nederzetting op landbouw en veeteelt, maar vanaf 1250 kwam de textielindustrie op gang. Daarnaast was Ronse een belangrijk religieus centrum. Bedevaarders kwamen van heinde en verre om hulp en genezing te vragen aan patroonheilige Sint Hermes. De Sint-Hermeskerk en -crypte zijn ook nu nog te bezoeken.

Wonen in Ronse: de Koningin der Vlaamse Ardennen

Tegenwoordig is Ronse een handelsstad met een provinciaal karakter en een belangrijk regionaal onderwijscentrum. Bovendien profileert de stad zich als een toeristische uitvalsbasis van waaruit bezoekers makkelijk de natuur van de Vlaamse Ardennen kunnen ontdekken.

Ook in Ronse zelf valt er van alles te beleven, zoals de jaarlijkse Bommelsfeesten of een bezoekje aan textielmuseum Must. Ronse is geen grote stad, maar heeft toch een grote rijkdom aan architecturale pareltjes. Denk bijvoorbeeld aan het luxueuze landhuis Villa Carpentier, ontworpen door Victor Horta. Daarnaast zijn er nog tal van gebouwen in Romaanse bouwstijl, art nouveau en art deco.

Interessant weetje: het station van Ronse stond vroeger in Brugge. Toen het station in Brugge te klein werd, werd daar een nieuw gebouwd en werd het oude station steen voor steen naar Ronse verplaatst. Bouwmaterialen waren namelijk een stuk duurder dan mankracht en werkuren. Jammer genoeg werd er wel een foutje gemaakt: het station is bij heropbouw 180 graden gedraaid, waardoor de vroegere voorzijde nu naar de sporen gericht is!

Immo Ronse: de vastgoedprijzen

Op zoek naar een eigen stekje in deze verrassende stad? Ronse is opvallend goedkoop vergeleken met omliggende gemeentes. Dit zijn de gemiddelde vastgoedprijzen:

  • Woonhuizen:¬†140.608¬†euro
  • Appartementen:¬†173.465¬†euro
  • Villa‚Äôs:¬†257.263¬†euro
  • Bouwgrond:¬†76¬†euro¬†per vierkante meter
Dit artikel delen

Suggesties voor u