Immo Schaerbeek : Wonen in de “ezelsgemeente” !

Geschreven door Logic-Immo.be
15 januari 2021

Met 132.000 inwoners is Schaarbeek (Frans: ‘Schaerbeek’) na Brussel-stad de dichtstbevolkte gemeente van Brussel en de zevende grootste gemeente van België. Maar behalve indrukwekkende inwonersaantallen heeft Schaarbeek nog veel meer in petto. Ontdek alles wat deze veelzijdige gemeente te bieden heeft, ook op vlak van vastgoed!

Een buur in Schaerbeek

‘Scarenbecca’

De naam ‘Schaarbeek’ zou volgens historici een samenvoeging zijn van het Frankische woord ‘schaer’ (‘insnijding’) en het woord ‘beek’. Letterlijk betekent ‘Schaarbeek’ dus ‘de beek met de steile oevers’. Wapens en werktuigen in vuursteen zouden erop wijzen dat Schaarbeek al bewoond was tijdens het Neolithicum.

Tot het einde van de negentiende eeuw was Schaarbeek een landelijk dorp net buiten Brussel, waarvan het door weidse bebouwde akkers gescheiden was. Later maakten de boerderijen en boomgaarden plaats voor brede lanen met bomenrijen. Aan het begin van de twintigste eeuw werd er voor de middenklasse van de stad een residentiële wijk aangelegd met allerlei huizen en appartementen in art-nouveaustijl, die bovendien heel goed bewaard zijn gebleven.

Leuk weetje: Schaarbeek heeft als bijnaam ‘de ezelsgemeente’ omdat de inwoners vroeger ezels gebruikten om grote ladingen krieken naar de markt van Brussel te brengen. Ook nu worden er in het Josaphatpark nog ezels gehouden en zijn er kriekelaren te vinden in diverse straten van het Diamantkwartier.

Wonen in Schaarbeek: volks en kosmopolitisch

Schaarbeek heeft enorm veel te bieden, zowel op cultureel als architecturaal vlak. De gemeente is namelijk een aaneenschakeling van volkse en heel kosmopolitische wijken. Het is een gemeente in beweging en in heropbouw, gelegen tussen de internationale centra van de NAVO en de Europese Unie.

Enkele opmerkelijke bezienswaardigheden zijn natuurlijk de schitterende huizen in art-nouveaustijl (waaronder Maison Autrique), het gemeentehuis van Schaarbeek in neo-Vlaamse renaissancestijl en het prachtige Josaphatpark. Daarnaast heeft Schaarbeek verschillende musea, zoals het Schaarbeeks Biermuseum, Het Clockarium Museum en Train World.

Train World bevindt zich in het station van Schaarbeek. Dat station heeft echter aan belang ingeboet doordat het grotere Brussel-Noord zich eveneens in Schaarbeek bevindt. Hoe dan ook is de gemeente vlot te bereiken per trein, net als met de tram en de bus.

Immo Schaarbeek: de vastgoedprijzen

In de Schaarbeekse wijken is diversiteit troef! Je vindt er zowel goedkopere appartementen als heel prijzige villa’s. Woonhuizen kosten er gemiddeld 390.927 euro en voor appartementen betaal je gemiddeld 196.868 euro.

  • Woonhuizen: 390.972 euro
  • Appartementen: 196.868 euro
Dit artikel delen

Suggesties voor u