Immo Sint-Pieters-Leeuw

Geschreven door Logic-Immo.be
22 februari 2021

Interesse in deze aantrekkelijke woongemeente?

In de rand rond Brussel woedt de zoektocht naar huizen en appartementen altijd voort. Is het relatief landelijke Sint-Pieters-Leeuw, op een boogscheut van Brussel, een goeie keuze?

Sint Pieters

Wonen in Sint-Pieters-Leeuw

Sint-Pieters-Leeuw is een gemeente in de Zennevallei en het Pajottenland, ten zuidwesten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De meeste inwoners wonen in het centrum van Sint-Pieters-Leeuw, de deelgemeente Ruisbroek aan het kanaal, en de wijken Negenmanneke en Zuun. Verder zijn er nog de dorpen Oudenaken, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek.

Samen huisvesten al deze plaatsen zo’n 33.000 inwoners. Daarmee is Sint-Pieters-Leeuw een van de grotere gemeenten van Vlaams-Brabant. Toch voelt ze niet aan als een stedelijke gemeente. Er zijn nog veel idyllische stukjes platteland en prachtige plekjes uit een ver verleden. Zo is er het kasteel Coloma uit 1515 met z’n mooie, unieke rozentuinen. Dan is er nog het domein Groenenberg met z’n traditionele kasteelpark uit 1903. Wist je trouwens dat chocolatier Neuhaus en brouwerij Lindemans in Sint-Pieters-Leeuw gevestigd zijn?

Voor- en nadelen van deze gemeente

Uiteraard heeft elke gemeente ook minpunten en in het geval van Sint-Pieters-Leeuw zijn dat de gevaarlijke kruispunten en het soms rommelige karakter van de openbare ruimte. De ligging langs de Brusselse ring – met afritten in Ruisbroek en Sint-Pieters-Leeuw – brengt drukte en verkeersoverlast met zich mee, maar is dan weer een voordeel voor wie met de auto naar het werk moet. In Ruisbroek is er bovendien een treinstation.

Immo Sint-Pieters-Leeuw

Sint-Pieters-Leeuw ondervindt relatief weinig invloed van Brussel. Dat de instroom van Brusselaars in Sint-Pieters-Leeuw zo beperkt blijft, is verrassend als je de huizenprijzen even bekijkt. In 2014 bedroeg de gemiddelde prijs van een woonhuis in Sint-Pieters-Leeuw 233.600 euro, beduidend goedkoper dan Dilbeek in het noorden en Vorst, Ukkel, Elsene, Watermaal-Bosvoorde … in het oosten. Voor een appartement betaalde je in 2014 gemiddeld 221.051 euro. Bouwgrond is dan weer wel duurder in Sint-Pieters-Leeuw, met een erg hoog gemiddelde van 209 euro per vierkante meter.

Dit artikel delen

Suggesties voor u