Investeren in onroerend goed

Geschreven door Logic-Immo.be
3 maart 2021

Kies je voor een pand of voor een vastgoedfonds?

Spaarboekjes brengen al lang niets meer op. Wil je je zuurverdiende centen laten renderen, dan kun je beleggen in aandelen. Helaas brengt dit heel wat risico’s met zich mee en vraagt zo’n investering een grondige kennis van de financiële markten. Een belegging in vastgoed lijkt daarom een veiligere optie. Je denkt daarbij waarschijnlijk aan een ‘rechtstreekse’ investering waarbij je een pand koopt en dat vervolgens verhuurt. Maar je kunt ook onrechtstreeks investeren. In dat geval beleg je in een vastgoedfonds. Een vennootschap verdeelt dan je geld over verschillende panden en jij krijgt een deel van de huuropbrengsten, een dividend. Dat heeft heel wat voordelen.

investissement

Geen hoge instapkosten

Wanneer je zelf een pand koopt, betaal je naast de aankoopprijs heel wat extra kosten zoals registratierechten en notariskosten. Wanneer je voor een vastgoedfonds kiest, omzeil je deze hoge bedragen. Je betaalt dan enkel beheerskosten aan diegene die het vastgoed beheert.

De maximale instapkosten voor vastgoedfondsen variëren van 2 tot 5,5%. Hoe langer je bij hetzelfde fonds blijft, hoe minder sterk die kosten doorwegen in het totaalrendement. Bovendien moet je niet over een groot kapitaal beschikken voor een indirecte vastgoedbelegging. Je kunt al investeren in een fonds vanaf enkele honderden euro’s. Het is dus een redelijk toegankelijke manier van beleggen.

Een gevarieerde vastgoedportefeuille

Volgens zakenkrant De Tijd zorgden de vastgoedfondsen de voorbije tien jaar voor een gemiddeld rendement van 13.1%. Een fonds belegt in meer dan een woning en spreidt je geld over verschillende soorten vastgoed (particuliere woningen, zorgvastgoed, commerciële panden, …) en over verschillende regio’s. Dat beperkt de risico’s. Verschillende fondsen focussen zich zelfs op de buitenlandse markt. Hier liggen de dividenden meestal wat lager, maar geniet je wel vaker een hoger rendement.

Geen zorgen door huurders

Huurders die niet betalen of schade berokkenen aan je eigendom, het is de nachtmerrie van elke verhuurder. Met een vastgoedfond kunnen deze problemen zich ook voordoen, maar de financiële kater zal minder groot zijn. Ook hoef je zelf geen problemen met huurders op te lossen en worden de risico’s doorgaans goed ingeschat door de beheerder van het fonds. Zij zijn vertrouwd met de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en met de wetgeving rond verhuren.

Aanzienlijke liquiditeit

Wanneer je een eigen woning wil verkopen, vraagt dit veel tijd en moet je heel wat administratie doorworstelen. De liquiditeit van een vastgoedfonds ligt een stuk hoger. Je kunt je investering gewoon kopen en verkopen zoals een aandeel op de beurs.

Of toch een eigen pand kopen?

Nu lijkt de investering in een vastgoedfonds wel erg rooskleurig, maar uiteraard bestaan er nog steeds risico’s. Zo is een fonds – net als andere soorten beleggingen – sterk afhankelijk van de economische groei. Heb je wat meer startkapitaal, dan kun je ook een eigen pand kopen. Een belegging in een pand kan je een extra fiscaal voordeel opleveren. En mocht je beslissen om je woning opnieuw te verkopen, is de kans groot dat je er meer voor krijgt dan je aanvankelijk betaalde.

Dit artikel delen

Suggesties voor u