Investeren in onroerend goed : Wat je moet weten !

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
15 januari 2021

Kies je voor een pand of voor een vastgoedfonds?

Spaarboekjes brengen al lang niets meer op. Wil je je zuurverdiende centen laten renderen, dan kun je beleggen in¬†aandelen. Helaas brengt dit heel wat risico‚Äôs met zich mee en vraagt zo‚Äôn investering een grondige kennis van de financi√ęle markten. Een belegging in vastgoed lijkt daarom een veiligere optie. Je denkt daarbij waarschijnlijk aan een ‚Äėrechtstreekse‚Äô investering waarbij je een pand koopt en dat vervolgens¬†verhuurt. Maar je kunt ook¬†onrechtstreeks investeren. In dat geval beleg je in een¬†vastgoedfonds. Een vennootschap verdeelt dan je geld over verschillende panden en jij krijgt een deel van de huuropbrengsten, een dividend. Dat heeft heel wat voordelen.

Een man houdt miniatuur houten huizen vast om het concept van vastgoedfondsen uit te leggen

Geen hoge instapkosten

Wanneer je zelf een pand koopt, betaal je naast de aankoopprijs heel wat extra kosten zoals registratierechten en notariskosten. Wanneer je voor een vastgoedfonds kiest, omzeil je deze hoge bedragen. Je betaalt dan enkel beheerskosten aan diegene die het vastgoed beheert.

De maximale instapkosten voor vastgoedfondsen vari√ęren van 2 tot 5,5%. Hoe langer je bij hetzelfde fonds blijft, hoe minder sterk die kosten doorwegen in het totaalrendement. Bovendien moet je niet over een groot kapitaal beschikken voor een indirecte vastgoedbelegging. Je kunt al investeren in een fonds vanaf enkele honderden euro‚Äôs. Het is dus een redelijk toegankelijke manier van beleggen.

Een gevarieerde vastgoedportefeuille

Volgens zakenkrant De Tijd zorgden de vastgoedfondsen de voorbije tien jaar voor een gemiddeld rendement van 13.1%. Een fonds belegt in¬†meer dan een woning¬†en spreidt je geld over verschillende¬†soorten vastgoed¬†(particuliere woningen,¬†zorgvastgoed, commerci√ęle panden, ‚Ķ) en over verschillende¬†regio‚Äôs. Dat beperkt de risico‚Äôs. Verschillende fondsen focussen zich zelfs op de¬†buitenlandse markt. Hier liggen de dividenden meestal wat lager, maar geniet je wel vaker een hoger rendement.

Geen zorgen door huurders

Huurders die niet betalen of schade berokkenen aan je eigendom, het is de nachtmerrie van elke¬†verhuurder. Met een vastgoedfond kunnen deze problemen zich ook voordoen, maar de financi√ęle kater zal minder groot zijn. Ook hoef je zelf geen problemen met huurders op te lossen en worden de risico‚Äôs doorgaans goed ingeschat door de¬†beheerder van het fonds. Zij zijn vertrouwd met de¬†ontwikkelingen¬†op de vastgoedmarkt en met de¬†wetgeving¬†rond verhuren.

Aanzienlijke liquiditeit

Wanneer je een eigen woning wil verkopen, vraagt dit veel tijd en moet je heel wat administratie doorworstelen. De liquiditeit van een vastgoedfonds ligt een stuk hoger. Je kunt je investering gewoon kopen en verkopen zoals een aandeel op de beurs.

Of toch een eigen pand kopen?

Nu lijkt de investering in een vastgoedfonds wel erg rooskleurig, maar uiteraard bestaan er nog steeds¬†risico‚Äôs. Zo is een fonds ‚Äď net als andere soorten beleggingen ‚Äď sterk afhankelijk van de¬†economische groei. Heb je wat meer startkapitaal, dan kun je ook een eigen pand kopen. Een belegging in een pand kan je een extra fiscaal voordeel opleveren. En mocht je beslissen om je woning opnieuw te verkopen, is de kans groot dat je er meer voor krijgt dan je aanvankelijk¬†betaalde.

Dit artikel delen

Suggesties voor u