Investeren in parkeergarages

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
15 maart 2021

Een verstandige keuze?

Je hoort steeds vaker dat een garage of autostaanplaats aankopen een goede investering is. Zeker in steden als Brussel, Gent, Antwerpen of aan de kust ben je op die manier zeker van een stabiel huurinkomen. Momenteel is er wel een grote vraag en een beperkt aanbod, wat de prijs de hoogte injaagt. Is het dus effectief een goed idee om te investeren in parkeergarage? En welke prijzen zijn er vandaag gangbaar?

parkeergarages

De prijs van een parkeerplaats

Het bedrag dat je moet neertellen voor een parkeerplaats is niet alleen afhankelijk van de stad, maar ook van de precieze locatie.

Volgens cijfers van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB) blijft Brussel verreweg het duurst met prijzen van 28.000 tot 40.000 euro voor een gewone parkeerplaats. Een gesloten garagebox kost al snel 5.000 tot 10.000 euro meer.

In Antwerpen betaal je gemiddeld 23.000 à 24.000 euro voor een binnenstaanplaats en 27.000 euro voor een garagebox. In Gent liggen de prijzen gemiddeld 2.000 à 3.000 euro lager.

Let op: deze prijzen zijn zonder de 10 procent notariskosten. (12,5 procent in Brussel en WalloniĂ«.)

Waarom investeren in parkeergarages?

Een parkingplaats aankopen heeft diverse voordelen:

  • Het garandeert een stabiel (bijkomend) inkomen.
  • In vergelijking met een tweede woning of appartement is het relatief goedkoop.
  • De onderhoudskosten zijn beperkt.

Een parkeerplaats verhuren

Nog een voordeel: er komen weinig formaliteiten kijken bij het afsluiten van de huurovereenkomst. Een parkeerplaats verhuren valt dan ook niet onder het algemeen huurrecht. Dat betekent onder meer dat je een huurcontract kunt afsluiten voor bepaalde duur, bijvoorbeeld voor Ă©Ă©n jaar. Ook is het mogelijk om een voorafbetaling te vragen.

Toch opletten?

Investeren in parkeergarages is natuurlijk niet volledig zonder risico. Zo kan de locatie bijvoorbeeld minder interessant worden op termijn. Het komt er dus niet alleen op aan om de huidige parkeerbehoefte goed in te schatten, maar ook de toekomstige.

Dit artikel delen

Suggesties voor u