Investeren voor beginners

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
22 februari 2021

Een beleggingsstrategie opstellen

Wil je graag beginnen met beleggen? Dan moet je eerst een beleggingsstrategie opstellen. Naast aandelen kopen en verkopen zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Een ervan is beleggen in vastgoed. Een woordje uitleg.

investir

Enkele bedenkingen vooraf

Als je nog nooit belegd hebt, is het raadzaam om vooraf een aantal zaken vast leggen. Zo doe je er goed aan om een budget te bepalen waarmee je aan de slag wil. Je kunt bijvoorbeeld maandelijks een bepaalde som opzij houden die je aan beleggingen besteedt.

Een andere vraag die je je moet stellen is hoeveel risico je wil nemen. Beleggingen met weinig risico leveren doorgaans minder op dan risicovolle beleggingen. Leg je meer durf aan de dag, dan is je kapitaal zelden gegarandeerd. Ga uit van een worst-case scenario: ook als je je beleggingskapitaal volledig kwijt bent, mag je niet in de financiĂ«le problemen komen.

Beginnen met beleggen: een sprong in het duister?

De hamvraag is natuurlijk: waarin ga ik beleggen? Laat je niets aanpraten, maar wees verstandig en investeer je geld in iets dat je echt begrijpt. Dat kan om het even wat zijn: aandelen bijvoorbeeld, maar net zo goed grondstoffen zoals goud en olie, wisselkoersen, obligaties of vastgoed. Ben je een kenner ter zake, dan belet ook niets je om bijvoorbeeld te investeren in wijn, strips of kunst.

Meesterbelegger Warren Buffett houdt er een gezonde beleggingsstrategie op na: hij investeert alleen in bedrijven die hij begrijpt, die op de lange termijn groei kunnen laten zien, die geleid worden door een betrouwbaar management en die goedkoop zijn.

Beleggen in vastgoed: een aanrader?

Een van de veiligste beleggingsstrategieën is investeren in vastgoed. Vastgoed heeft alvast één groot voordeel: het biedt zekerheid. Het gaat namelijk om iets tastbaars – stenen – en in tegenstelling tot sommige andere beleggingen kunnen die niet zomaar in rook opgaan.

Er zijn verschillende manieren om je vastgoed te gelde te maken. Zo kun je een opbrengsteigendom (appartement, studentenkot, parkeergarage, …) kopen om te verhuren. Of je kunt vastgoed kopen met de bedoeling om het later (bijvoorbeeld na een renovatie) met winst te verkopen. Sowieso is de locatie van je vastgoed daarbij cruciaal. Sommige wijken worden namelijk opgewaardeerd, waardoor de panden gevoelig in prijs kunnen stijgen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u