Is iets kopen in mede-eigendom iets voor u ?

Remy Bersipont
Geschreven door Remy Bersipont
15 januari 2023

Bent u bereid om verantwoordelijkheden en kosten te delen met andere mede-eigenaren? Om te wonen in een gemeenschap waar u niet onder een aantal vaste regels uit kunt? Dit zijn de eerste vragen die u zich moet stellen voordat u beslist of het kopen van een thuis in mede-eigendom een e juiste beslissing voor u is. Het is immers niet voor iedereen weggelegd!

Doe onderzoek

Natuurlijk moet u zich informeren over de buurt en de plaatselijke diensten. Maar aarzel niet om ook nog wat verder te kijken, door de geschiedenis van de mede-eigendom  te controleren. Ga na of er recent geschillen of problemen zijn geweest en of de huidige eigenaars financieel gezond zijn.

Kijk naar de voorwaarden

In BelgiĂ« zijn voor gebouwen in mede-eigendom de wetten van kracht van 10 juni 2018 en van 20 december 2018. Volgens deze wetten moeten kopers een beschrijvende verklaring ontvangen, waarin de private en gemeenschappelijke delen van het gebouw worden beschreven, evenals de kosten en verplichtingen van elke partij. Deze beschrijvende verklaring wordt opgesteld door de vrijwillige syndicus van de mede-eigendom. Zorg ervoor dat je de rol van de syndicus (Wat is een syndicus? – Logic-Immo.be) begrijpt voordat je begint.

Bel uw advocaat

Hij of zij kan u informeren over de andere juridische implicaties die specifiek zijn voor uw zaak en u helpen om de voorwaarden van de koopakte te begrijpen. Hij of zij kan u ook vertellen wat u te wachten staat als u zich niet aan de regels van de mede-eigendom houdt. U kunt worden aangeklaagd als het om een ernstige overtreding gaat, zoals illegale werkzaamheden of schade aan de gemeenschappelijke ruimten. Het is het beste om van dit alles op de hoogte te zijn vooraleer u daadwerkelijk te engageren.

Zoek uit welke werkzaamheden worden uitgevoerd

Deze kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de kosten van de woning. Voordat u het koopcontract ondertekent, moet u nagaan of het dak geen grote reparaties nodig heeft, of de gevels niet beschadigd zijn door slecht weer, of de leidingen in goede staat zijn, enzovoort. Het is de verantwoordelijkheid van de mede-eigenaars om ervoor te zorgen dat het pand in goede staat verkeert. Bij eventuele schade is het van belang om met de mede-eigenaars te praten over de plannen om de nodige renovaties uit te voeren.

Door op al deze details te letten en professioneel advies in te winnen, zou het kopen van een gebouw in mede-eigendom een succes moeten worden! 

Dit artikel delen

Suggesties voor u