Je droomhuis kopen? Dat doe je zo!

Geschreven door Logic-Immo.be
22 februari 2021

Je droomhuis kopen, dat doe je niet in één-twee-drie. Bereid je ten eerste goed voor op je huizenjacht. Ben je bijzonder enthousiast over een huis? Ga dan niet over één nacht ijs, en bewaar te allen tijde je ‘cool’ tijdens de onderhandelingen. Hoe je dat doet? Enkele handige tips om ijzersterk te onderhandelen en die droomwoning probleemloos in de wacht te slepen.

maison de rêve

Niet het eerste het beste

Heb je het plan opgevat om een (eerste) woning te kopen? Ga dan eerst en vooral op huizenjacht. Bekijk veel verschillende huizen: gerenoveerd of nieuw, met of zonder tuin, herenhuis of moderne woning, stadsbuurt of platteland, … Zo ontdek je waar je warm voor loopt, en wat je zeker níét zoekt in jouw droomhuis. Koop je een huis samen met je partner? Dan is samen huizen bekijken essentieel om te weten te komen of jullie smaken en voorkeuren overeenstemmen, en dus ook of je al dan niet compromissen zult moeten sluiten.

Vorm je een beeld van je droomwoning

Zodra je je zinnen gezet hebt op je droomwoning, kunnen de onderhandelingen van start gaan. Maar niet voordat je deze vragen zeker gesteld hebt:

  • Waarom verkoopt de eigenaar het huis?
  • Hoe lang staat het al te koop?
  • Wat zijn de gebreken van het huis?
  • Staan er veel woningen te koop in de buurt?
  • Hoeveel bedraagt de vraagprijs voor vergelijkbare woningen in de buurt?

Probeer te achterhalen of de verkoper open kaart speelt. Fietst hij om de minpunten van het huis heen of somt hij er eerlijk enkele op? Maak zeker ook een ommetje in de buurt. Zijn er veel winkels, scholen of parken vlakbij? Is er parkeergelegenheid? Wordt er snel gereden in de straat? Neem alle indrukken in je op, en maakt vervolgens een lijstje met de pro’s en contra’s. Zo vorm je je een (relatief) objectief beeld van je droomwoning. Laat je niet te erg meeslepen door je enthousiasme!

Droomhuis kopen? Onderhandel slim

Leg niet meteen een exact bedrag op tafel. Maak bij het onderhandelen duidelijk dat er nog marge is. Anders schrik je de verkoper misschien af met een té laag bedrag en breekt hij de onderhandelingen af. Peil naar de intenties van de verkoper. Wil hij snel verkopen, of heeft hij financiële problemen? Dan is zijn onderhandelingspositie zwakker. Is de verkoper een gewiekste zakenman en investeerder, dan heeft hij wellicht weinig te verliezen en zul je met een aantrekkelijk bod uit de hoek moeten komen. Kortom, goed onderhandelen is goed aanvoelen. En daar bestaat jammer genoeg geen handleiding voor. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u