Je eerste huis kopen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
14 januari 2021

Hoe gaat de aankoop van je eerste huis in zijn werk?

De Belg heeft een baksteen in zijn maag. Allemaal dromen we van een eigen huis dat we volledig naar eigen smaak kunnen inrichten en versieren. Heb je wat geld gespaard en ben je klaar om je ergens voor een lange periode te vestigen? Dan wordt het tijd om je eerste huisje te kopen! Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk en waar moet je op letten?

Een koppel in zijn eerste huis

De zoektocht naar een hypothecaire lening

Eerst en vooral moet je op zoek naar een hypothecaire lening. Maak een afspraak bij verschillende banken om na te gaan hoeveel je kan lenen en wat je elke maand zal moeten afbetalen. Nu je je budget kent, kan je op huizenjacht. Heb je één of meerdere huizen op het oog? Dan kan je concreter gaan onderhandelen met de verschillende banken over een hypothecaire lening. Tip: ga zeker bij andere banken langs en vraag er verschillende offertes zodat je goed kan vergelijken.

Huizen gaan bezichtigen

Bij de aankoop van je eerste huis, vraag je je ongetwijfeld af waar je op moet letten. Het is bij het bezichtigen van een huis belangrijk dat je verder kijkt dan je neus lang is: laat je niet te veel beïnvloeden door je eerste indruk. Bekijk zeker alle positieve kanten, maar weeg ze af tegen de negatieve en bekijk of de woning voldoet aan je wensen en eisen.

Let tijdens de bezichtiging op de ligging, de staat van de woning en op de vergunningen. Bij de ligging denken we niet alleen aan de afstand tot het centrum, werk en school, maar ook aan de oriëntatie van de woning: waar ligt het zuiden, komt er veel zonlicht binnen? Bij de staat van de woning denken we aan de isolatie, het energieprestatiecertificaat (EPC) en eventuele vochtproblemen. Tot slot is het belangrijk dat de woning over alle nodige vergunningen beschikt.

Een tweede keer gaan bezichtigen

Bevalt je woning je? Begin dan niet onmiddellijk te onderhandelen over de prijs. Ga in de plaats daarvan terug naar huis en laat het allemaal even bezinken. Zet alles op een rijtje en denk na over mogelijke vragen die tijdens de bezichtiging zijn opgedoken. Heb je alles laten bezinken en ben je nog geïnteresseerd? Ga het huis dan een tweede keer bezichtigen en stel al de vragen die je nog hebt. Je kan ook een deskundige meenemen bij de tweede bezichtiging. Een deskundige kijkt immers op een andere manier naar de woning dan iemand die geïnteresseerd is.

Je eerste huis onder voorbehoud kopen?

Als je een huis hebt gevonden dat je wil kopen, dan kan je beginnen met onderhandelen over de prijs en een bod doen op de woning.

Een andere mogelijkheid is je eerste huis onder voorbehoud te kopen. Dit wil zeggen dat je een aantal voorwaarden laat opnemen in de ‘voorlopige overeenkomst’ die je de mogelijkheid geven om nog van de koop af te zien. Eén van de meest voorkomende voorwaarden is de voorwaarde dat je hypothecaire lening rond is voor een bepaalde datum. Is de lening voor die datum niet rond, dan kan je afzien van de koop. Zo, met bovenstaande tips kan je op zoek gaan naar je eerste huis. Veel succes in de zoektocht naar je droomwoning!

Dit artikel delen

Suggesties voor u