Je eerste woning kopen

Geschreven door Logic-Immo.be
22 februari 2021

Op wat moet je letten bij het kopen van je eerste woning

Een appartement of huis huren is erg kostbaar, en bovendien ben je het geld dat je maandelijks betaald aan huur gewoon kwijt. Veel jonge twintigers dromen dan ook van de aankoop van hun eerste woning of appartement. Tegelijkertijd brengt die aankoop ook heel wat stress met zich mee. Hoe gaat dat in zijn werk? Welk budget moet je rekenen? Waarop moet je letten bij de aankoop? Allerlei vragen die boven komen bij de aankoop van je eerste woning! 

renovatieprimes

Begin bij het begin: ga je financiële mogelijkheden na

Alvorens je je eerste woning aankoopt, moet je je financiële mogelijkheden nagaan. Ga even langs bij je bank en check hoe veel je kan lenen, en welke kosten dit maandelijks met zich mee zal brengen.

Ga op huizenjacht!

Als je weet hoe veel je kan lenen, weet je ook over welk budget je beschikt voor de aankoop van je woning. En nu je dat weet, kan de huizenjacht beginnen! Begin je huizenjacht alvast op de website van Logic-Immo. Stel een locatie en budget in en bekijk onze immo aanbiedingen.

Eerste woning kopen: waarop letten

Heb je bij je huizenjacht je oog laten vallen op een mooie woning of op een appartement? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, alvorens je het huis koopt:

· De ligging

Allereerst is de ligging erg belangrijk. Valt er voldoende daglicht binnen? Hoe zit het met de afstand tot werk, school en winkels? Ligt de woning in een stad, wees dan ook extra alert voor geur- en geluidshinder!

· De staat van de woning

Controleer altijd grondig de staat van de woning of het appartement. Ga bijvoorbeeld eens op zolder kijken, controleer of alle ramen goed sluiten en bekijk de isolatie van de woning. Wees ook alert voor eventuele vochtproblemen. Eventueel kan je een specialist meenemen om te oordelen over de staat van de woning.

·  Vergunningen

Een woning moet volledig vergund zijn. Koop je een woning aan die niet volledig vergund is, riskeer je dat je bepaalde zaken zal moeten afbreken op eigen kosten.

Onderhandel de aankoop van je woning

Ben je tevreden met de staat en de ligging van de woning, dan kan het onderhandelen beginnen. De overheid verzamelt de gemiddelde woninghuizen per regio, bekijk deze gegevens en vergelijk ze met de vraagprijs. Ben je tevreden met de prijs, doe dan een bod op de woning.

Accepteert de verkoper je bod, dan kan je op zoek gaan naar een hypothecaire lening. Heb je die gevonden… dan kan het verhuizen beginnen! Een eerste woning kopen, altijd spannend.

Dit artikel delen

Suggesties voor u