De spaarrentes zijn vandaag nog altijd historisch laag. Heel wat mensen zien investeren in vastgoed dan ook als een interessante manier om hun spaargeld alsnog te laten renderen. Een van de vele opties is de verhuur van een huis of appartement. Wij geven je graag vijf tips om je huurrendement te verhogen.
Een woning verhuren lijkt op het eerste gezicht erg aantrekkelijk, maar toch heb je als verhuurder geen enkele garantie op je inkomsten. Er zijn tal van onzekerheden waar je rekening mee moet houden. Zo kunnen de kosten aan je opbrengsteigendom in de loop der jaren hoger oplopen dan je ingeschat had, wat een lager rendement tot gevolg heeft.
Ook loop je altijd het risico op wanbetaling. Bij aanvang van het huurcontract kan je huurder misschien een mooie loonfiche voorleggen, maar door een ontslag of andere onvoorziene omstandigheden bestaat de kans dat hij of zij in financiële moeilijkheden komt.
Ook zijn er mogelijke toekomstige overheidsmaatregelen die je rendement zouden kunnen aftoppen, denk maar aan een herziening van de fiscaliteit. Ten slotte zou een rentestijging – al lijkt dat momenteel onwaarschijnlijk – ook roet in je eten kunnen gooien. Het is dan ook zaak om geen kansen te laten liggen om je rendement te versterken, als de kans zich aandient.
Huurcontracten worden vaak voor een langere termijn afgesloten. Daarom is het belangrijk dat de huurprijs de stijgende kosten voor het levensonderhoud volgt. Indexering betekent dat je de huurprijs laat evolueren volgens een vastgelegde formule, die gebaseerd is op een vaste korf van producten:
Nieuwe huurprijs = (oude huurprijs x indexcijfer) / indexcijfer bij aanvang van het huurcontract
In de meeste huurcontracten is een automatische aanpassing aan de index voorzien. Toch moet je die indexering telkens schriftelijk melden aan je huurder. Dat kun je maximaal één keer per jaar doen, op de verjaardag van het huurcontract. Werd het contract bijvoorbeeld op 1 juli 2019 afgesloten, dan kun je de huurprijs een eerste keer indexeren op 1 juli 2020.
Vergeet je de huurprijs te indexeren, dan kun je tot drie maanden in de tijd teruggaan om de verhoging te recupereren.
Eigenaars van een verhuurwoning betalen daarop belasting via de onroerende voorheffing en via de personenbelasting. Als je huurder een natuurlijke persoon is die de woning niet voor een beroepsactiviteit gebruikt, moet je het kadastraal inkomen (KI) van de woning namelijk vermelden op je aangifte. Dat KI wordt geïndexeerd, verhoogd met veertig procent en toegevoegd aan je belastbare inkomen. Door de kosten van je lening in te brengen, is het evenwel mogelijk om dat belastbaar inkomen te verlagen.
De verhuur van een woning kun je uitbesteden aan een vastgoedmakelaar, maar als dit zelf doet, zal je rendement hoger zijn. Makelaars rekenen namelijk meestal één maand huur aan voor het beheer van een verhuring. Als je bereid bent om zelf meer inspanningen te leveren, kun je dit makkelijk uitsparen.
Bij het afsluiten van een huurovereenkomst is een plaatsbeschrijving verplicht. Je doet er goed aan om deze taak ter harte te nemen en de plaatsbeschrijving op te stellen met oog voor detail. Zo is het makkelijker om eventuele schade vast te stellen en deze te verhalen op de huurder.
Voor een net huis of appartement kun je een hogere huurprijs vragen dan voor een onderkomen pand. Het kan dus zeker de moeite lonen om vóór het afsluiten van een nieuw huurcontract je opbrengsteigendom te verfraaien of enkele klusjes uit te voeren.
Ook kun je overwegen om je pand zodanig te verbouwen dat je meerdere delen apart kunt verhuren.