Je hypothecaire lening berekenen, hoe doe je dat?

Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

Eerst zelf even berekenen en dan naar de bank

Weinigen onder ons hebben voldoende geld op de bankrekening om een huis te kopen zonder daarbij geld te hoeven lenen. Wie een woning koopt, stapt dus best naar de bank voor een hypothecaire lening. Maar wat houdt dat nu precies in? En nog belangrijker: hoeveel kost het? Je hypothecaire lening op voorhand berekenen is nodig om alle kosten goed in te schatten. 

hypothécaire lening

Wat is een hypothecaire lening?

Wanneer je naar een kredietverstrekker – bijvoorbeeld een bank – stapt om een lening te vragen voor een onroerend goed, is dit normaal gezien een hypothecaire lening. Daarbij neemt de bank een hypotheek op het onroerend goed van de kredietnemer, met andere woorden: jouw woning of bouwgrond. Dit betekent dat als jij je lening niet terugbetaalt, de bank beslag kan leggen op het gehypothekeerde goed. Dit biedt de bank een heleboel zekerheid.

Hypothecaire lening berekenen: de rentevoet

Een van de belangrijkste factoren die een rol spelen bij het berekenen van een hypothecaire lening is de rentevoet. Bij het aangaan van een lening maak je een keuze tussen een vaste of een variabele rentevoet. Een vaste rente wordt aan het begin van de looptijd vastgelegd en blijft gedurende de hele periode dezelfde. Je weet dus precies hoeveel je moet afbetalen. Een variabele rentevoet kan op bepaalde momenten – bijvoorbeeld jaarlijks, 3-jaarlijks, 5-jaarlijks – aangepast worden naar boven of naar beneden. In dit geval is het totale afbetalingsbedrag van de hypothecaire lening dus onzeker en niet te berekenen. Omdat de rente op dit moment relatief laag is, wordt meestal een vaste rentevoet aanbevolen.

Waarom en hoe je hypothecaire lening en aflossing berekenen?

Je hypothecaire lening berekenen kan heel eenvoudig online op tal van websites. Je hoeft alleen enkele basisgegevens in te geven zoals het geleende bedrag, de rente en de looptijd van je lening om een simulatie te krijgen. Dit is zeer handig om zelf een inschatting te maken van je maandelijkse aflossingen en het totale bedrag dat je zal moeten terugbetalen. Uiteraard moet je hierbij rekening houden met extra kosten zoals een brand- en schuldsaldoverzekering. Wanneer je een woning koopt, zorg je er natuurlijk ook voor dat je genoeg geld leent om ook de notariskosten en registratierechten te betalen. Langs de andere kant kan je een hypothecaire woonlening van je belastingen aftrekken. Dit levert je fiscale voordelen op.

Kies voor de goedkoopste lening

Nadat je je hypothecaire lening zelf berekend hebt, stap je best naar een bank. Zij kunnen je vertellen of de berekening realistisch is in jouw specifieke situatie. Ook een financieel adviseur kan je hierin raad geven. Wil je een hypothecaire lening afsluiten? Bezoek dan verschillende banken en speel ze tegen elkaar uit. Vraag naar offertes en bereken de totale aflossing van de hypothecaire lening bij elk van deze banken. Op die manier kies je zeker de goedkoopste lening!

Dit artikel delen

Suggesties voor u