Jonge Walen sparen vaker om een huis te kopen dan jonge Vlamingen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
5 oktober 2021

IPM Advertising en Mediahuis Connect organiseerden bij een representatieve groep van 942 Belgen een enquête met vragen over geld, sparen en beleggen. Daaruit blijkt dat slechts 14% van de Vlamingen 17% van de Walen niet aan sparen of beleggen toekomen.  De respondenten geven drie redenen op om niet te beleggen: ze hebben er onvoldoende geld voor, ze beschikken niet over de nodige kennis of ze vinden dat het te veel risico’s inhoudt. 

Een traditioneel spaarboekje blijft zeer populair, maar het besef dat dit, gezien de uiterst lage rente eigenlijk niets meer opbrengt, zorgt ervoor dat ondertussen 70% van de Walen en 63% van de Vlamigen meer geld in beleggingsproducten hebben geïnvesteerd dan in spaarboekjes.  Die beleggingsproducten zijn voornamelijk beleggingsfondsen en in mindere mate ook aandelen en obligaties.  

Algemeen gezien zijn de drie belangrijkste redenen om te sparen het opbouwen van een reserve om het hoofd te bieden aan onverwachte uitgaven, het aanleggen van een appeltje voor de dorst tegen het ogenblik dat de pensioenleeftijd aanbreekt en het verlangen om op reis te kunnen gaan.

Opvallend is voorts dat 48% van de jonge Walen tussen 18 en 34 jaar wil sparen om een huis te kopen, terwijl dat in die leeftijdscategorie slechts voor 26% van de Vlamigen het geval is. In de leeftijdscategorie van 35 tot 49 jaar sparen dan weer 32% van de Walen en 27% van de Vlamingen om renovatiewerken in hun woning te kunnen uitvoeren.  Ook bij de groep van de 50- tot 64-jarigen en bij de 64-plussers sparen telkens nog ongeveer een kwart van de Vlamingen en de Walen om renovatie- of verfraaiingswerken aan de woning te kunnen uitvoeren.

Geert Degrande

Dit artikel delen

Suggesties voor u