Knokke is nog steeds een badgemeente die tot de verbeelding spreekt. Het ‘Petit Paris’ van de Noordzee heeft niet alleen alle troeven om jong en oud te entertainen. Ook blijft het een statussymbool om zich de eigenaar van een stekje in Knokke te kunnen noemen. Dat daar een financieel kostenplaatje aan hangt, is evident. Maar er staat natuurlijk wel veel tegenover: een investering die zijn waarde niet snel zal verliezen. Voor wie de centen heeft, is Knokke zonder twijfel een aanrader!
De naam Knokke is afkomstig van het Oudnederlandse woord ‘knok’ dat ‘hoge, aanwassende landtong in zee’ betekent. Op het einde van de elfde eeuw groeide vanuit het verdwenen dorp Koudekerke bij Heist zo’n ‘knok’ in oostelijke richting. In de jaren daarna ontstond het dorpje Ten Knokke, maar het was pas in de dertiende eeuw, na de inpoldering, dat het echte Knokke is geboren. Decennia lang was het een vissersdorpje, maar op het einde van de negentiende eeuw kwam het toerisme op gang. Al snel groeide de badgemeente uit tot dé plaats van de elite. En deze trend heeft zich doorgezet tot op de dag van vandaag. Want ook nu nog wordt Knokke geassocieerd met trendy, luxe en de ‘beau monde’. Gregory De Bisscop van Immo Bis: “Met haar lyrische lanen, het indrukwekkende aanbod aan merken-winkels, de architectonisch waardevolle villa’s en appartementen, de talrijke kwaliteitsvolle horeca-etablissementen, … is Knokke een gemeente met de allures van een stad. Een speciale stad dan vooral, want ze ademt een sfeer uit die je nergens anders terugvindt. Zo is er geen enkele Belgische plaats met zoveel kunstgalerijen en antiquairs. De bevolking straalt een zekere standing en flair uit. Ondanks de gezellige drukte heerst er een sfeer van absolute veiligheid en rust. En natuurlijk is er nog het befaamde casino. Kortom: Knokke kent zijn gelijke niet, toch niet op Belgische bodem.”
Eén van de grote troeven van Knokke is dat het voor elk wat wils biedt. Naast de uitstraling en mogelijkheden van een stad, is de badgemeente ook een paradijs voor natuurliefhebbers. Want op enkele kilometers is er ’t Zwin waar wandelaars en fietsers in alle rust hun hartje kunnen ophalen. Alex Dewulf van het gelijknamige immobiliënkantoor: “Dit natuurreservaat wordt momenteel trouwens helemaal heraangelegd en zal binnenkort dubbel zo groot zijn. Maar er is ook het Hazegras wandelpad waar je de binnenduinen van het Zoute en de achterliggende polders van Knokke-Heist kan verkennen. De Baai van Heist is dan weer een uniek strandreservaat voor de Belgische kust. En ‘Sashul’ is een natuurreservaat dat deels bestaat uit laaggelegen, vochtige weilanden en deels uit oud opgespoten terrein dat werd heringericht zodat de natuur zich kon herstellen. Tenslotte is er Park 58 met zijn uitzonderlijk rijke en unieke flora op schrale duingraslanden.” Sportliefhebbers worden eveneens op hun wenken bediend. Er zijn maar liefst zes watersportclubs, vijf tennisclubs, drie manèges, een golfterrein, Lake City, … Gregory De Bisscop: “Sinds kort is er ook de Knokke Hippique, een paardendressuurwedstrijd op wereldniveau, het Tagad’ Art Festival waar paardendressuur en acrobatie worden verenigd, de Master of Tennis, het Kings of Golf golftornooi, … Kunstliefhebbers hebben de talrijke kunstgalerijen, maar ook de vele concerten, voordrachten, voorstellingen. Knokke investeert echt wel in evenementen van hoge kwaliteit met een internationale reputatie, wat het voor de bewoners aangenaam maakt. Want hun woonplaats wordt op de kaart gezet en de toeristen zijn mensen met allure…”
Ondanks het feit dat het toerisme heel internationaal en divers is, blijkt Knokke (meer dan andere kustgemeentes) vrij ‘Belgisch’ te zijn. Met andere woorden: het zijn vooral landgenoten die een stekje in het ‘Petit Paris’ willen bemachtigen. En hoewel het historisch gezien altijd in hoofdzaak de Franstalige ‘beau monde’ was die zijn weg naar Knokke vond, is er sinds enkele jaren een serieuze vervlaamsing aan de gang. Gregory De Bisscop: “Daarnaast tellen we ook een mooi aantal Luxemburgers en Nederlanders in ons klantenbestand. En er is een toenemende interesse van de Duitsers en Fransen.” Opvallend: het zijn vooral vijftig-plussers die beslissen om in een woning of appartement in Knokke te investeren. En dat zal wel met de prijzen van de immobiliën te maken hebben. Want wie tot de elite wil horen, moet er een stevige duit voor neertellen. Alex Dewulf: “De gemiddelde prijs van een appartementis zo’n 477.000 euro, voor een villa tel je al snel meer dan een miljoen neer en op woonerven zal je toch tussen de 700.000 en één miljoen euro voor een woning betalen. Dat is toch vrij prijzig ten opzichte van de rest van de kustlijn.”Gregory De Bisscop: “Volgens FOD Economie zijn dit de hoogste prijzen ooit voor de Knokse markt. En dat is een trendbreuk met het verleden. Want onder invloed van de crisis zijn de prijzen voor de immobiliën hier nauwelijks gedaald. Vorig jaar nam de prijs voor een appartement met 2% toe, en voor een villa ging het zelfs om 6%. Deze trend reflecteert zich trouwens in het aanbod. Enkele jaren geleden stonden veel meer woningen op toplocaties te koop als nu…”
Nadeel van de dure prijzen is dat de lokale bevolking langzaam maar zeker wegtrekt. Alex Dewulf: “Gelukkig ziet het gemeentebestuur in dat er ook een aanbod aan ‘goedkopere’ woningen nodig is. Want in al die winkels en horecazaken werken natuurlijk mensen die liever geen uur moeten pendelen. En een compleet vergrijsde bevolking is niet goed voor de dynamiek van een badgemeente. Er zijn ook jonge gezinnen met kinderen nodig om Knokke ‘levend’ te houden op termijn. Vandaar dat er verschillende bouwprojecten lopen of in de startblokken staan die op de gewone burger mikken. Denk maar aan Heulebrug dat een fantastische ligging bij het station en de zee met de authenticiteit van de polders kombineert. Het gaat om een grootschalig woonproject van meer dan zeshonderd woningen, waaronder eveneens betaalbare en sociale woningen, dat volledig op de principes van het New Ubanism is gebaseerd.” Gregory De Bisscop: “Aangezien Knokke-Heist uit verschillende niches bestaat met elk hun specifieke segmenten, variëren de prijzen zeer sterk en kunnen ook de Knokkenaren, mede dankzij de gemeente, hun droomhuis vinden conform hun budget. Denk maar aan de recentelijke ontwikkelingen in Ramskapelle, Heist en Westkapelle met een heel gediversifieerd aanbod.”
Nog iets waarin Knokke van de andere kustgemeentes verschilt: de meeste van de woningen worden er gekocht als tweede verblijf maar met de intentie om op termijn als permanente residentie te fungeren.Alex Dewulf: “Veel van de kopers zijn eigenaars van een villa in een andere gemeente of stad. Om de overgang niet te bruusk te maken, gaan ze eerder in een huis of villa in Knokke investeren dan in een appartement. En kiezen ze toch voor een appartement, dan zullen ze zich niet met een te klein flatje tevreden stellen. Dit zie je trouwens ook gereflecteerd in de nieuwbouwprojecten: promotoren bouwen nu liever één luxe-appartement van 150 m² dan twee gewone flats van 75 m².”
In elk geval is Knokke, net zoals veel badgemeentes, in de ban van vernieuwing. En het overwicht van de nieuwbouwprojecten ligt op luxueuse residenties. Christophe Verstraete van Verstraete Woonprojecten: “Een mooi voorbeeld hiervan is ‘Valkenerf’, een unieke verkaveling ter hoogte van de Nieuwstraat waar 51 gezinswoningen worden gebouwd met vier slaapkamers en de mogelijkheid om in de zolder nog twee extra slaapkamers te maken. Deze ontwikkeling wordt vanuit het herwaarderen van het open, ongerepte landschap benaderd. De hele rand van Valkenerf zal dan ook naadloos overlopen in de geplande golfterreinen en de open natuur via wandel- en fietspaden. Een ander project is Duinenwater rond de Put de Cloedt, waar op een terrein van twaalf hectare heel wat appartementen en koppelvilla’s worden gebouwd. De locatie is vooral aantrekkelijk voor waterliefhebbers, aangezien ook Lake Side Paradise Club en het zwembad er zich bevinden.”Gregory De Bisscop: “Naast de villa-residenties is er trouwens toch ook een erg gevarieerd aanbod van eengezinswoningen, commerciële panden met bijvoorbeeld Albert Heijn, een zorghotel en uiteraard de grote bouwloten tussen de Put de Cloedt en de toekomstige golf.”
Volgens alle geïnterviewden loont het vast en zeker de moeite om in een huis, villa of appartement in Knokke te investeren. Ze zijn het er allen over eens dat het nog heel lang een absolute toplocatie zal blijven, waardoor de waarde van de immobiliën alleen maar zal toenemen. Je moet wel niet meteen verwachten dat er nog gigantische prijsstijgingen zullen komen. Maar je hebt wel de garantie dat de markt niet in elkaar zal klappen. De conclusie was unaniem: “Dankzij de inspanningen van het gemeentebestuur en de lokale ondernemers blijft Knokke evolueren in positieve zin. Het is een kustgemeente die weet wat haar sterktes zijn, maar ze kent even goed haar zwaktes. En het mooie is dat er aan die zwaktes wordt gewerkt…”