Kopen op plan: waarop letten?

Geschreven door Logic-Immo.be
7 januari 2021

Een goede voorbereiding is half werk

In de sector van de nieuwbouw wordt er veel op plan gekocht. Sommige wijken zijn zo in trek dat de woningen van een project voor de volle 100% verkocht zijn vooraleer de eerste steen is gelegd. Kopen op plan is een heel praktische oplossing en je hoeft maar weinig zelf te doen ! Maar je doet er goed aan om je vooraf goed te informeren vooraleer je de stap zet. Hieronder lijsten we een aantal tips op die je al een heel eind op weg helpen.

leencapaciteit

Kopen op plan met een wettelijke bescherming

Als je beslist om op plan te kopen, ben je als particulier beschermd. Als je bijvoorbeeld een appartement koopt waarvan de bouw nog moet beginnen of aan de gang is, geniet je een specifieke wettelijke bescherming. Maar in de praktijk respecteren de bouwpromotors niet altijd de wet en zo kan kopen op plan in een nachtmerrie eindigen die lang aansleept.

Waarom kopen op plan?

Kopen op plan is meer en meer in trek. Daarvoor zijn twee eenvoudige redenen te bedenken : er zijn (te) weinig nieuwe appartementen op de markt om de vraag bij te houden en er bestaat de mogelijkheid om op maat te werken. Als koper kan je in overleg met de promotor de indeling van de kamers bepalen en verder ook een extra badkamer voorzien, zelf vloerbekleding kiezen,… In de meeste gevallen krijg je vanaf het begin een overzicht van je budget en kan je op basis daarvan je keuze maken uit verschillende materialen, kleuren,… Vroeger was de keuze veel beperkter, maar daaraan is dus verholpen.

Een betere bescherming dankzij de wet Breyne

In principe beschermt de wet Breyne de mensen die op plan kopen. Ten minste als de promotor geen trucs bovenhaalt om de wet te omzeilen. Kopen op plan komt neer op de aankoop van woningen of appartementen die in aanbouw zijn of nog gebouwd moeten worden. Hou er rekening mee dat je zelf niet de bouwheer bent. De promotor is verantwoordelijkheid voor de oplevering zoals beschreven in het contract. Je hebt dus geen overeenkomst met een  architect of aannemer. Net zoals bij de formule ‘sleutel-op-de-deur’, word je als koper door de wet Breyne beschermd. Aangezien je de facturen van de bouwpromotor in schijven betaalt (afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden), word je beetje bij beetje eigenaar van de woning. Zo loop je bijvoorbeeld geen risico als de aannemer failliet gaat. 

Let op: de wet Breyne is enkel van toepassing wanneer onderstaande voorwaarden zijn vervuld

  • Woningen die in aanbouw zijn of nog gebouwd moeten worden
  • Wanneer een aannemer, promotor of verkoper de verantwoordelijkheid van de bouw op zich neemt
  • Woningen die niet beëindigd zijn op de dag van de notarisakte
  • Overeenkomsten waarbij de koper verplicht is om de opeenvolgende schijven te betalen tot aan de beëindiging van de werkzaamheden
  • De huizen of appartementen mogen enkel als woning gebruikt worden of als combinatie wonen/professioneel gebruik, tenzij de woning slechts sporadisch wordt gebruikt.

De woningen of appartementen moeten zich in België bevinden, dus de wet Breyne geldt niet voor vastgoed dat door Belgen in het buitenland wordt gekocht. Ook niet als de koper, de aannemers of de promotor de Belgische nationaliteit hebben en het contract in België is getekend.

Dit artikel delen

Suggesties voor u