Kortrijk

Geschreven door Logic-Immo.be
23 februari 2021

De vernieuwing zet zich door

Kortrijk is zich de jongste jaren steeds sterke aan het profileren als stad van design en architectuur.  De vernieuwingswind die over de stad waait, trekt de jongste tijd veel creatieve inwoners van alle slag aan, die voor een positieve spiraal zorgen, een beetje naar analogie met wat in Gent, die andere stad aan de Leie, eerder is gebeurd.

Kortijk

Kortrijk heeft bovendien nog het extra voordeel dat het slechts op 25 kilometer van de Franse metropool Rijsel ligt, zodat ook Parijs, Londen en zelfs de Franse Azurenkust eigenlijk in zijn achtertuin liggen. Geen wonder dus dat Kortrijk steeds meer gegeerd is als woonplaats.

Stad van design en architectuur

In 2004 al schreef de Amerikaanse socioloog en stedenspecialist de bestseller “The rise of the creative class”, waarin hij voorspelde dat steden die zich konden profileren met de drie T’s van talent, technologie en tolerantie een gouden toekomst tegemoet gingen. Het lijkt wel of de Vlaamse centrumsteden dat bijzonder goed hebben begrepen en dat wordt ook internationaal gehonoreerd.

De Gentse burgemeester Termont greep nog net naast het aureool van “beste burgemeester ter wereld”, maar zijn Mechelse collega Bart Somers slaagde er wel in de prestigieuze prijs weg te kapen. En ongetwijfeld hoopt de Kortrijkse burgervader Vincent Van Quickenborne, die met zijn ploeg de vernieuwingen die waren ingezet door het vorige stadsbestuur doortrekt,  om eens in zijn voetsporen te treden. Kortrijk is er in ieder geval al in geslaagd om vele vernieuwingsprojecten  in de steigers te zetten en om zich op die manier nog nadrukkelijker als stad van design en architectuur te profileren dan eerder al het geval was met bijvoorbeeld de organisatie van de biënnale Interieur.

Opwaardering van de Leieboorden

De stad is in ieder geval in volle beweging. De vernieuwing van de stationsbuurt met onder meer de bouw van een nieuwe bibliotheek is daar maar één voorbeeld van. Nog meer in het oog springt de opwaardering van de Leieboorden, met onder meer het nieuwe Texture museum en de nieuwe K-Tower. Zo ontstaat een nieuw stadsgedeelte met veel groen dat voor een extra creatieve toets zorgt.  Kortrijk heeft haar inwoners als stad in ieder geval overweldigend veel te bieden: allerhande restaurants, cafés, terrasjes, winkelstraten, cultuurhuizen en historisch erfgoed zorgen voor een bruisend creatief en sociaal leven. Denk bijvoorbeeld maar aan het Buda-cultuureiland met de Budascoop, de Budatoren en de iconische Broeltorens, de Grote Markt, het Belfort en het Begijnhof.

Ook betaalbaar wonen

Kortrijk verliest overigens niet uit het oog dat een stadsbevolking niet elitair mag worden. Ook betaalbaar wonen blijft hoog op de agenda staan. Zo krijgt de verouderde buurt Nieuw Kortrijk tegen 2020 liefst 311 nieuwe en bijna energieneutrale huizen. De sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk investeert 60 miljoen euro in het project. De wijk, gebouwd in de jaren 50, voldoet immers niet meer aan de normen van deze tijd. De eerste fase wordt in het voorjaar van 2018 opgestart.      

Nieuwbouwprojecten

Het nieuwe elan van Kortrijk vertaalt zich ook in diverse interessante nieuwbouwprojecten. Zo pakt Immotion uit met Residentie “Vesting 14” is een kleine en moderne luxe residentie gelegen in de Oude Vestingstraat. Dit nieuwbouwproject bestaat uit een gelijkvloers appartement met 2 slaapkamers of kantoorruimte met terras, 2 appartementen met 2 slaapkamers en mooie terrassen, 1 duplexappartement met drie slaapkamers, 2 badkamers en een terras van 26m².  Groep Huyzentruyt gaat dan weer prat op een project in de Rekolettenstraat met 10 comfortabele en hoogwaardig afgewerkte appartementen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u