Kosten nieuwbouw woning: is een nieuwbouw duurder?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
23 februari 2021

Nieuwbouw woningen 21% duurder geworden

De kosten voor nieuwbouw woningen zijn de afgelopen 5 jaar met 21% gestegen. Ook wanneer je een bouwgrond samen met een nieuwbouwwoning koopt, betaal je heel wat meer dan enkele jaren geleden. Maar is een nieuwbouwwoning daarmee nog steeds zo veel duurder dan de aankoop van een bestaande woning?  

nieuwbouw

Waarom zijn de kosten voor nieuwbouw woningen gestegen?

De verklaring voor deze prijstoename zou hoofdzakelijk te vinden zijn in de duurder geworden bouwmaterialen. Sinds 1 januari 2006 gelden er namelijk strengere isolatie- en ventilatienormen waaraan alle nieuwbouw woningen moeten voldoen. Het bouwmateriaal dient daaraan aangepast te worden, en dat kost natuurlijk extra geld. Bovendien werden ook de grondstoffen voor bouwmaterialen duurder, en steeg de prijs met maar liefst 160 %. Alles samen zou een gezinswoning  daardoor tot 7.500 euro meer kosten dan voordien.  

Wat zijn de kosten van een nieuwbouw eengezinswoning?

Architecten schatten de kosten voor een standaard nieuwbouw woning 200.000 Ă  220.000 euro, exclusief BTW. Daarvoor heb je een gemiddelde gezinswoning met een oppervlakte van 200 vierkante meter, met een gelijkvloerse en bovenverdieping.

Hou er wel rekening mee dat er nog andere extra kosten verbonden zijn met de aankoop van een nieuwbouwwoning. Zo dien je bijvoorbeeld rekening te houden met onder meer de erelonen van architecten, de kostprijs voor een veiligheidscoördinator, de kosten voor de stabiliteitsstudie en het verslag van het energieverbruik.

Kosten nieuwbouw woning hoger, maar is duurzamer

De aankoop van een nieuwbouw woning is dus duurder geworden, maar toch is de prijs die je voor nieuwbouw betaalt niet zo heel verschillend dan wat je neertelt voor bestaande woningen. Het is immers belangrijk om beiden goed met elkaar te vergelijken. Bouwgrond werd bijvoorbeeld inderdaad 55% duurder, maar vergeet niet dat de huizenprijzen stegen met 75%. Uit recente studies blijkt zelfs dat de kosten voor nieuwbouw en bestaande woningen steeds minder ver uit elkaar liggen.

Hoewel een nieuwbouw woning nog steeds duurder is, ligt de kwaliteit en de duurzaamheid van nieuwbouw over het algemeen wel hoger dan bij bestaande woningen. Bovendien is de energiekost van nieuwbouwwoningen beduidend lager.

Dit artikel delen

Suggesties voor u