Kunst in huis

Geschreven door Logic-Immo.be
23 februari 2021

3 tips om het betaalbaar te houden

Je persoonlijkheid kun je uitdrukken in je interieur, maar door kunst in huis te halen maak je pas echt een statement. Een schilderij, ets of sculptuur vertelt heel wat over hoe jij in het leven staat. Het enige nadeel: kunst is in de regel erg duur en dus niet weggelegd voor ieders beurs. Een Rubens, Picasso of Tuymans mag dan wel niet haalbaar zijn, treuren hoeft niet, want er zijn verschillende manieren om toch relatief goedkoop kunst in huis te halen. Onze tips.

Kunst in huis

1. Investeer in beginnende kunstenaars

Je kunt kunst kopen omwille van de bekende naam van de kunstenaar óf je kunt je geld uitgeven aan een werk dat je echt aanspreekt, waar je een persoonlijke band mee voelt of dat je oprecht mooi vindt. Ben je meer te vinden voor die tweede optie, dan hoef je niet per se fortuinen neer te tellen voor een leuk werk.

Ga bijvoorbeeld eens een kijkje nemen op tentoonstellingen in kunstacademies. Daar zul je heel wat jonge kunstenaars ontmoeten die maar wat blij zijn dat iemand geïnteresseerd is om hun werk te kopen. En je weet nooit of ze later uitgroeien tot een bekende naam.

2. Beproef je geluk op rommelmarkten en beurzen

Een andere mogelijkheid is rommelmarkten afschuimen in de hoop dat ene kunstwerk te vinden dat een nietsvermoedende verkoper zwaar onder de prijs aanbiedt. Enige kennis van zaken komt je hierbij goed van pas. Nog een tip: ga ’s morgens heel vroeg, dan heb je de grootste kans om goede zaakjes te doen.

Acht je de kans klein dat je op een rommelmarkt iets interessants vindt? Trek dan naar gespecialiseerde beurzen waar betaalbare kunst wordt verkocht, zoals – de naam zegt het zelf – de Affordable Art Fair in Brussel.

3. Ontleen kunst

Kunst in huis halen betekent niet per se kunst kopen. Je kunt ook kunst, al dan niet tijdelijk, ontlenen. Zo kun je bijvoorbeeld een bevriend kunstverzamelaar of kunstenaar vragen of je werken van hem in jouw huis mag uitstallen. Uiteraard moet je bij duurdere werken wel nagaan of de verzekering dat toelaat.

Ken je niemand die daarvoor te vinden zou zijn? Dan kun je ook kunstwerken ontlenen bij de vzw Kunst in Huis. Erg interessant voor wie van afwisseling houdt en regelmatig nieuwe werken in huis wil halen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u