Middelkerke

Geschreven door Logic-Immo.be
24 februari 2021

Familievriendelijkheid staat centraal

Middelkerke staat bekend als één van de mooiste kustplaatsen van ons land. Het lange strand, de winkels en terrasjes zorgen voor een gezellige en familievriendelijke sfeer. Het is dan ook geen toeval dat de gemeente het label mag voeren van kindvriendelijke gemeente. Veel activiteiten staan er in het teken van onze jongsten, die bijvoorbeeld – net als veel volwassenen trouwens – ook hun hartje kunnen ophalen tijdens het jaarlijkse stripfestival.

Middelkerke

Sandor Toth (Immo-S) en Adriaan Logier (Vlaemynck Vastgoedmanagement) benadrukken dat het familiale karakter van de kustgemeente ook een echte vastgoedtroef is.

Natuur en cultuur

Dat Middelkerke is uitgeroepen tot kindvriendelijke gemeente betekent dat het altijd al heeft ingezet op de beleving waar toeristen naar op zoek zijn. Middelkerke is meer dan het strand alleen. Zo is het casino zeker een bezoekje waard, maar dat geldt ook voor de villa ‘Les Zéphyrs’ in deelgemeente Westende. Die werd in de jaren twintig gebouwd in opdracht van het Gentse echtpaar dokter Henri Muyshondt-Conard. De villa heeft een origineel interieur van de befaamde art-nouveau topontwerper Henri Van de Velde en toont nu als klein museum hoe families in de jaren dertig van de vorige eeuw hun vakanties aan de kust beleefden. 

Dé zomertrekpleister van Middelkerke is ongetwijfeld het jaarlijkse gratis stripfestival. De 32ste editie ervan vindt plaats van 11 tot 22 juli. In 2017 trok dit event liefst 50.000 bezoekers aan en bij de komende editie zal ‘Vakantie aan de kust’ het centrale thema zijn. Het is een event om naar uit te kijken, want er zullen niet alleen internationale tekenaars komen uit onder meer Frankrijk, Spanje en Zwitserland, maar er zullen in de festivaltent ook indrukwekkende decors te zien zijn. Bovendien verschijnt ter gelegenheid van het festival een luxe-editie in groot formaat van het Suske en Wiske-album ‘De Zwarte Zwevers’. Ook de ‘Straalvogel’, het bekende vliegtuig uit de avonturen van Jommeke wordt opnieuw één van de blikvangers van het festival.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst  

Sandor Toth verheugt zich over het feit dat Middelkerke zich duidelijk profileert als kindvriendelijke gemeente. “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”, zegt hij. “Iedereen weet hoe sterk jeugdherinneringen meespelen bij de keuze voor een vakantieplek. Wie goede herinneringen heeft aan zijn jeugdvakanties in een bepaalde kustplaats, keert daar graag naar terug. Misschien zelfs niet alleen voor de vakantie, maar ook om er vast te wonen. Zelf zijn wij niet actief in verhuur, omdat we de strategische keuze gemaakt hebben ons enkel te richten op de verkoop, maar we zien natuurlijk dat Middelkerke en Westende gegeerde vakantiebestemmingen blijven. 

Meer en meer zien we echter ook dat mensen op zoek gaan naar vastgoed als tweede verblijf met de bedoeling om zich later definitief aan de kust te komen vestigen. Momenteel hebben wij naast een project in Nieuwpoort met een 25-tal appartementen ook drie interessante projecten in Westende. Zo is de nieuwbouwresidentie Fidelis I & II een toonbeeld van moderne architectuur met een uiterst kwalitatieve opbouw, die voorzien is van alle modern comfort. Deze residentie beschikt over 16 units, bestaande uit studio’s, 1 of 2 slaapkamerappartementen en mooie en ruime zongerichte terrassen. Ze ligt in een verkeersluwe doodlopende straat op wandelafstand van de zee.”

Meer dan 100 gezinswoningen

 Adriaan Logier wil dan weer onderstrepen hoe belangrijk het in een kustgemeente is om niet alleen de toeristen, dagjesmensen en tweede verblijvers in de watten te leggen. “Vastgoed kan het best floreren”, geeft hij aan “als er een gezonde mix is van verschillende soorten bewoners. Het is natuurlijk zo dat er nog altijd veel wordt gebouwd en dat nieuwbouwprojecten in trek zijn maar ook in Middelkerke zijn de laatste jaren almaar minder nieuwbouwvergunningen toegekend.” 

Dat wordt bevestigd door de officiële cijfers van de FOD Economie. Het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouw evolueerde er van 670 in 2008 naar 242 in 2015. Het merendeel van de bouwaanvragen betreft appartementen. In 2008 werden in Middelkerke 479 vergunningen voor nieuwbouwflats toegekend, in 2015 nog 190. 

“Het unieke project ‘betaalbaar wonen’, dat we uitvoeren in samenwerking met de gemeente, zorgt echter voor een ommekeer”, legt Adriaan Logier uit. “Het gaat om de verkaveling ‘Havenzijde’ met 119 betaalbare gezinswoningen. De aankoopprijzen liggen er lager dan in de commerciële woningbouw. Er is geopteerd voor woningen in twee soorten stijlen: pastoriestijl en moderne stijl. Ondertussen zijn al twintig woningen gebouwd en daarvan waren er meteen 18 verkocht. De verkoop van de tweede fase met woningen in moderne stijl. Ondertussen is de eerste fase van 20 woningen bijna volledige uitverkocht, daarom starten we in juli met de bouw van een tweede fase van 15 huizen. Voor jonge lokale gezinnen is dit aanbod met ruime woningen die voldoen aan alle comfort en normeringen van rond de 235.000 euro, dan ook een buitenkans. 

Er zijn trouwens duidelijke voorwaarden opgelegd om deze woningen te mogen kopen: er geldt een verplichte domiciliëring en wie ze koopt, mag nog niet over een andere eigendom beschikken. De verkaveling Havenzijde mag dan ook een unieke samenwerking worden genoemd tussen de gemeente Middelkerke en privé investeerders om een veelgevraagd betaalbaar woonconcept uit te dokteren. Daar zijn we bijzonder fier op. Het is immers voor lokale gezinnen, jonge starters en alleenstaanden vaak erg moeilijk geworden om een nieuwe eigen woning aan te kopen. Dit concept toont aan dat gezamenlijke inspanningen toch voor een oplossing kunnen zorgen. En de gezinswoningen benadrukken uiteraard ook nog eens hoe hoog Middelkerke kindvriendelijkheid in het vaandel voert.”

Dit artikel delen

Suggesties voor u